Luna plină, o eclipsă şi o cometă fac spectacol pe cer. Trei planete se aliniază

09 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Luna plină, o eclipsă şi o cometă fac spectacol pe cer. Trei planete se aliniază

Spectacol de zile mari, vineri, pe cerul nopţii.O cometă verde, strălucitoare, cu o coadă violet, o Lună plină la fel de strălucitoare şi o subtilă eclipsă de Lună. Toate în acelaşi timp, releatează independent.co.uk.

Startul îl va da eclipsa de Lună în penumbră, vineri seara. Soarele, Luna şi Pământul se vor alinia şi vor crea un efect ciudat asupra astrului nopţii. Spre deosebire de eclipsa totală, când Pământul blochează lumina Lunii şi se transformă într-o umbră întunecată, eclipsa de mâine va fi mult mai subtilă.

Aceasta se va vedea cel mai bine în Europa şi Africa. Va fi atât de subtilă încât, chiar dacă te vei uita cu atenţie, nu o vei putea remarca. Dar Luna în sine va fi remarcabilă, chiar dacă nu observi eclipsa. Numită Luna de zăpadă, deoarece februarie este cea mai bogată în ninsori, Luna va fi plină şi strălucitoare, luminând cerul nopţii de vineri. 

Cu siguranţă remarcabilă va fi însă cometa 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková, care va trece destul de aproape pentru a fi vizibilă de pe Pământ.

Cometa este de un verde smarald strălucitor, rezultatul probabil al evaporării carbonului diatomic în timp zborului prin spaţiu, şi are o coadă violet, pe care s-ar putea să o fi pierdut de când a trecut ultima dată pe lângă Pământ. Astronomii spun că probabil din cauza ciocnirii cu Venus, care a dus la topirea miezului de gheaţă care a creat-o.

Independent notează însă că, de departe, evenimentul cel mai spectaculos va fi eclipsa de totală de Soare,vizibilă pe întreg teritoriul SUA la 21 August. Este prima dată după 99 de ani când are loc un astfel de fenomen şi este aşteptată o asistenţă pe măsură.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră