Schimbările climatice devin o ameninţare serioasă ce ar putea răsturna cei 50 de ani de dezvoltare şi progrese în sănătatea globală, avertizează un studiu publicat astăzi în The Lancet, conform euractiv.com.
În schimb, potenţialele beneficii de sănătate, rezultate din combaterea schimbărilor climatice, vor fi, în acest secol, cea mai mare oportunitate de a îmbunătăţi starea de sănătate, susţine Comisia Lancet 2015.
“Schimbarea climatică este o urgenţă medicală. De aceea cere un răspuns de urgenţă", a afirmat copreşedintele Comisiei, profesorul Hugh Montgomery.
Schimbarea climatică va creşte fenomenele meteo extreme cum ar fi valurile de căldură, inundaţiile, seceta şi furtunile, susţine Comisia oamenilor de ştiinţă europeni şi chinezi.
Costurile de sănătate indirecte ale schimbărilor climatice includ poluarea aerului, schimbări ale patologiei infecţioase, insecuritate alimentară, malnutriţie, strămutări ale populaţiei şi conflicte.
Pe când, prin acţiunile împotriva schimbărilor climatice, se obţin câştiguri de sănătate imediate, conform studiului. Reducerea consumului de combustibil fosil scade numărul bolilor respiratorii, iar mersul pe jos sau pe bicicletă reduce poluarea, combate obezitatea, bolile cardiace şi diabetul.
Comisia Europeană a afirmat că acţiunile de combatere a schimbărilor climatice va aduce beneficii de 38 de miliarde de euro anual până în 2050 prin reducerea mortalităţii provocate de poluarea aerului. Studiul arată că este nevoie de un angajament puternic la nivel internaţional pentru a determina trecerea la o economie cu cât mai puţine emisii de carbon.
Liderii mondiali se vor reuni în noiembrie la Paris pentru a semna un acord prin care să se limiteze încălzirea globală la două grade.
„Beneficiile de sănătate din combaterea schimbăriile climatice ar trebui să fie un argument mult mai evident un pentru acord ambiţios de mediu”, a afirmat Génon Jensen, director executiv al ONG-ului Alianţa pentru Sănătate şi Mediu.
„Prin acest nou studiu, liderii de state şi guverne care se vor reuni la Paris au dovada necesară pentru a pune umărul la un acord ambiţios, un mod mai rapid de a trece de la combustibilii fosili la o decarbonizare ce va întări sănătatea cetățenilor lor", a mai spus el. Autorii raportului doresc, totodată, un nou organism independent global care să monitorizeze schimbările climatice şi sănătatea.
“Schimbările climatice au potenţialul de a inversa câştigurile de sănătate obţinute în ultimele decenii din dezvoltarea economică”, a declarat co-preşedintele Comisiei, profesorul Anthony Costello. Director al UCL Institute for Global Health, Costello a adăugat: “ Analiza noastră arată clar că, prin abordarea problemelor privind schimbarea climatică, vom putea obţine beneficii pentru sănătate, abordarea acestei probleme înseamnând, de fapt, una dintre cele mai mari oportunităţi pentru a obţine beneficiii de sănătate pentru generaţiiile viitoare”.