Statuia originală de 30 m, care-l înfăţişa pe zeul grec Helios şi s-a prăbuşit în urma unui cutremur în secolul al treilea, va fi înlocuită de o alta mult mai înaltă, de 150 de metri, de cinci ori mai mare decât originalul.
Ca şi în cazul statuii de legendă, şi replica modernă a acesteia se va sprijini pe doi piloni, încălecând portul, iar pe capul zeului va fi montat un far imens. În schimb, varianta modernă a Colosului din Rhodos va avea în interior un muzeu, o bibliotecă şi magazine. Statuia va fi îmbrăcată în panouri solare care vor furniza energia electrică necesară la interior. De asemenea, în vârful statuii se va afla o platformă pentru promenadă.
"Vrem să arătăm că Grecia este din nou pe picioarele sale şi că economia îşi poate reveni", a declarat Aris Pallas, arhitectul-şef al proiectului. "Noi nu vrem să facem o replică a statuii din antichitate, ci vrem să reînviem simbolismul acesteia, să-l transformăm într-o emblemă a globalizării în timp ce reînviem semnificaţia istorică şi culturală a Colosului din Rhodos", a adăugat acesta. Statuia originală a fost ridicată pentru a celebra victoria insulei greceşti împoriva invadatorilor ciprioţi.
Dacă statuia iniţială a fost construită cu banii obţinuţi din vânzarea echipamentelor militare abandonate după un asediu ratat al oraşului, pentru finanţarea variantei moderne a Colosului se mizează pe un plan de investiţii în valoare de 35 de milioane de euro care să relanseze turismul grec. Se estimează că proiectul va genera 35 de milioane de euro pe an, ceea ce înseamă că toate costurile de producţie a statuii se vor amortiza în 7 ani.