Descoperire revoluţionară: Cum poţi face fotografii prin pereţi (VIDEO)

23 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Descoperire revoluţionară: Cum poţi face fotografii prin pereţi (VIDEO)

Oamenii de știință germani au găsit o modalitate de a exploata capacitatea WI FI de a trece prin pereţi pentru a face din afară holograme sau fotografii 3D ale unor obiecte aflate în interiorul unei camere, relatează sciencealert.com

"În principiu, se poate scana o cameră cu ajutorul transmisiei Wi-Fi", a declarat pentru Business Insider Philipp Holl, un student de fizică de 23 de ani la Universitatea Tehnică din München.

Inițial, Holl a construit dispozitivul ca parte a tezei sale de licență cu ajutorul supervizorului său academic, Friedemann Reinhard. Ulterior, cei doi au prezentat un studiu despre tehnica lor, iar lucrarea a fost publicată în revista Physical Review Letters.

Holl spune că tehnologia este la stadiul de prototip în acest moment și are o rezoluție limitată, dar este încântat de potenţialul său.

 

 

"Dacă pe masă există o ceașcă de cafea, puteți vedea că există ceva, dar nu şi forma", spune Holl. "Dar se poate crea forma unei persoane sau a unui câine pe o canapea sau a oricărui obiect cu o dimensiune mai mare de 4 centimetri", a explicat el..

Holl spune că nimeni nu a folosit Wi-Fi pentru a face o hologramă 3D a unei încăperi întregi și a lucrurilor din interiorul acesteia.

"Metoda noastră oferă imagini mai bune, deoarece avem mult mai mult semnal. Scanăm întreaga suprafaţă plană a unei camere", spune el.

Metoda lui Holl diferă semnificativ de celelalte. Mai întâi, utilizează două antene: una fixă ​​și una care se mișcă. Antena fixă ​​înregistrează un fundal sau o referință a câmpului Wi-Fi pentru locul în care este amplasat. Între timp, cealaltă antenă este mutată manual pentru a înregistra același câmp Wi-Fi din mai multe puncte diferite.

"Aceste antene nu trebuie să fie mari, ele pot fi foarte mici, precum cele ale unui smartphone", spune Holl.

În al doilea rând, ambele antene nu înregistrează doar intensitatea unui semnal Wi-Fi, ci și faza sa: o proprietate a luminii care provine din faptul că este o undă. Lumina laser are o singură fază, de exemplu, în timp ce un bec incandescent scoate un amestec de faze diferite de lumină. Ca şi laserele, routerele Wi-Fi emit radiații cu microunde într-o singură fază.

În final, semnalele de la ambele antene sunt introduse simultan într-un computer, iar software-ul testează diferențele de intensitate și fază "mai mult sau mai puțin în timp real", spune Holl.

Şi aici se produce magia: software-ul construiește multe imagini bidimensionale, apoi le strânge împreună într-o hologramă 3D. Și pentru că Wi-Fi trece prin majoritatea zidurilor, acele holograme sunt ale obiectelor aflate în interiorul unei încăperi.

Imaginile rezultate nu arată prea multe, dar demonstrează că acest concept funcționează: antena în mișcare poate capta umbre și reflecții ale obiectelor Wi-Fi în 3D, chiar printr-un perete.

Aplicaţiile pentru holografia Holl Wi-Fi, spune el, sunt destul de costisitoare. Adăugarea unui ansamblu de antene de referință, să zicem, în interiorul unui camion, ar putea ajuta salvatorii să detecteze oamenii din molozul lăsat de un cutremur sau agenții spioni să vadă dacă este cineva acasă.

"Probabil că ați putea folosi o dronă pentru a cartografia interiorul unei clădiri întregi în 20-30 de secunde", a mai spus el.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră