Concluzie-surpriză: Balaurul românesc, o pasăre nezburătoare

21 Iun 2015
Concluzie-surpriză: Balaurul românesc, o pasăre nezburătoare
Este ciudat să susţinem că, din punct de vedere anatomic, Balaurul este un dromaeosaurid, iar ipoteza susţinută de Csiki et al. (2010) - şi apoi de Brusatte colab. (2013) e că această ciudăţenie se limitează la evoluția sa izolată pe o insulă, scrie blogul scientificamerican.com.

Interpretarea că balaurul bondoc  ar fi un dromaeosaurid pare rezonabilă în condiţiile în care mărimea şi anatomia piciorului acestuia seamănă, în general, cu cea a dromaeosaurizilor. Dar în acelaşi timp este similar cu membrii unei alte specii de paraviane: Avialae. Şi acesta este primul punct al studiului american.

Bazat pe o analiză filogenetică şi cercetarea critică a varietăţii de trăsături neobişnuite ale acestui teropod, cercetătorii americani susţin că balaurul nu este un dromaeosaurid, ci o pasăre nezburătoare.

De asemenea, ei susţin că interpretarea că Balaurul ar fi un dromaeosaurid este ciudată în condiţiile în care, pentru a susţine această idée, a fost cercetat doar un schelet parţial din ultimul Cretacic descoperit în sedimentele unei albii din Sebeş-Gold, judeţul Alba.

Ca mărime, balaurul este de dimensiunea unei gâşte şi pare să fie similar din punct de vedere al formei şi proporţiilor cu un dromaeosaurid de talie medie, precum Velociraptorul.

Blogul citat susţine că trăsăturile Balaurului, printre care un al treilea deget redus, fără gheară, fuziunea extinsă între mână și oasele de la încheietura mîinii, fuziunea între tibie şi fibulă şi între tibie si oasele gleznei, un picior îndesat, puternic construit, parțial condensat, și un halux lung (primul deget de la picior), cu o gheară deosebit de mare, nu mai par atât de ciudate dacă ne aruncăm o privire pe arborele genealogic al paravianelor. Toate aceste trăsături sun prezente la familia Avilae, ce include toate păsările moderne .

Specialistul în păsări mezozoice, Gareth Dyke, a confirmat opiniile că anumite părţi ale scheletului Balaurului par să fie reminiscenţe ale primelor păsări. Iar acest lucru a fost observant independent de Andreea Cau care a susţinut încă din 2010 că Balaurul ar putea fi o veche pasăre nezburătoare şi nicidecum un dromaeosaurid.

În aceste condiţii, o echipă din care face parte Greth Dyke, Tom Brougham şi Andrea Cau au decis să facă un test privind poziţia filogenetică a Balaurului românesc.




Alte stiri din Stiinta

Ultima oră