Cercetătorii britanici cer licenţă pentru modificarea genetică a embrionilor umani

18 Sep 2015
Cercetătorii britanici cer licenţă pentru modificarea genetică a embrionilor umani
Cercetătorii britanici care studiază pierderile de sarcină au aplicat pentru obţinerea unei licenţe privind modificarea genetică a embrionilor umani. Cererea de licenţă a fost trimisă la Autoritatea privind embriologia şi fertilizarea (HFEA) de Kathy Niakan, specialist în celule stem de la Institutul  Francis Crick Institute din Londra, scrie ibtimes.co.uk.

Niakan vrea să folosească o tehnică de modificare genetică numită Crispr-Cas9 pentru a afla de ce unele femei suferă pierderi de sarcină repetate. Tehnica Crispr-Cas9, dezvoltată acum trei ani, permite oamenilor de ştiinţă să modifice ADN-ul. S-a observat că printr-o astfel de tehnică tratamentul unor boli genetice se transformă într-o simplă corecţie a genelor defecte.

Embrionii vor proveni de la cupluri care au surplus după tratamentele de fertilizare şi vor fi distruşi după experimente, astfel că nici unul nu va deveni copil.

În trecut, oamenii de ştiinţă au reuşit cu succes să modifice codul genetic la şoareci, scăpându-i de moştenirea unor boli genetice. Chiar dacă procesul de modificare al ADN este ieftin, uşor şi eficient, mulţi geneticieni consideră că procedura nu poate fi încă utilizată în cazul embrionilor umani. Ei spun că în acest domeniu lucrurile se mişcă prea repede şi există pericolul să se treacă de la cercetare la uzul clinic, fără se se ia în consideraţie implicaţiile unei astfel de proceduri.

Dar Kathy Niakan se apără şi spune că astfel de cercetări sunt necesare pentru progresul ştiinţei. "Cunoştinţele pe care le vom dobândi vor fi foarte importante pentru a înţelege cum se dezvoltă un embrion uman sănătos. Şi asta ne va ajuta să înţelegem cauzele pierderilor de sarcină", a mai spus ea, arătând că în domeniul geneticii umane regulile sunt foarte stricte în Marea Britanie. 

Legile actuale permit experimentele pe embrioni, cu condiţia aceştia să fie distruşi în 14 zile. În luna aprilie, cercetătorii chinezi au devenit primii în lume care au reuşit să modifice cu succes ADN-ul uman.

Citiţi mai multe ştiri din Ştiinţă!

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră