Cercetătorii au descoperit cum să convingi țânțarii să te lase în pace și să înțepe pe cineva pe care îl urăști

08 Feb 2022
Cercetătorii au descoperit cum să convingi țânțarii să te lase în pace și să înțepe pe cineva pe care îl urăști

Cercetatorii americani de la University of Washington din Seattle au descoperit cum să descurajezi țânțarii prin alegerile vestimentare și să-i determini să înțepe pe cineva pe care nu-l suportați.

 

Studiul publicat săptămâna trecută în Nature Communications arata ca țânțarii sunt atrasi de CO2-ul pe care il expirăm, ceea ce ii stimulează sa verifice culorile hainelor pe care le purtăm.

 

Da, există „magneți de țânțari” – oameni care sunt înțepați mai mult decât alții, confirmă Jeff Riffell, profesor cu „excelență în biologie” la Universitatea din Washington si co-autor al studiului. Alți stimuli de atracție includ temperatura pielii și mirosul specific al corpului, dar purtarea culorii potrivite este cea care contează.

Lucrarea se concentrează pe țânțarul comun Aedes aegypti , vector al febrei galbene, dengue, Zika și chikungunya. Aegypti are dungi albe și negre pe picioare și cea care înțeapă este femela: masculul este vegetarian, mănâncă doar nectar sau seva de plante. Masculii sunt și ei atrași de oameni, dar se pare că doar pentru a se distra și pentru a atrage femelele.

 

Studiul arată că mirosul de CO2 stimulează ochii țânțarilor să caute anumite culori și alte modele vizuale asociate cu o potențială gazdă. Apoi zboară in direcția respectivă, explică ei. „Imaginați-vă că ești pe un trotuar și simți miros de plăcintă”, a spus Riffell. „Acesta este probabil un semn că există o brutărie în apropiere și s-ar putea să începi să o cauți în jur.”

Deci, ce caută femela aegypti? Culorile ei preferate sunt roșu și portocaliu, care amintesc de culoarea naturală a pielii umane; și aqua-turcoaz și negru. Urăște verdele și albul, asigură Riffell.

Așadar, dacă călătoriți într-un rai al țânțarilor, ați face bine să vă îmbrăcați în verde deschis, albastru sau violet. „Nu purtați negru sau roșu”, ne sfătuiește profesorul de excelență în biologie.

De ce Aegypticus are o predilecție pentru roșu și portocaliu este clar: se dovedește că toată pigmentarea umană arată roșu-portocaliu pentru țânțari.

„Nuanța pielii tale nu contează, cu toții emanăm o semnătură roșie puternică”, explică Riffell. Deci a purta roșu este ca și cum ai purta o țintă.

De asemenea, negrul și cyan au lungime de undă lungă, ceea ce le place țânțarilor în general.

Codul culorii

În experimentele lor, echipa a urmărit țânțari individuali în camere minuscule de testare în care au pulverizat mirosuri specifice și au prezentat diferite modele vizuale, cum ar fi forma unei mâini sau a unui punct. Testele lor care implică culorile pielii au fost făcute folosind „tonuri false ale pielii care variau de la deschis la închis... și o nuanță portocalie neplăcută, tipică persoanelor care folosesc loțiune de bronzare.

Tânțarilor nu părea sa le pese de o nuanță de piele față de alta. Dacă nu a fost furnizat un stimul de miros, țânțarii au avut tendința de a ignora toate nuanțele pielii și toate puncteleDar odată ce gazul a fost injectat – insectele au ignorat punctul dacă era verde, albastru sau violet, dar s-au îndreptat direct către puncte în roșu, portocaliu, negru sau turcoaz.

Repetând experimentul cu formele mâinilor, echipa a descoperit că, dacă mâna ta este verde, ești în siguranță.

De asemenea, este util de știut că diferite specii de țânțari preferă diferite scheme de culori. Lui Anopheles stephensi îi place negrul și roșul. Culex quinquefasciatus preferă albastrul. 

„Credem că țânțarii specializați în oameni, precum Aedes aegypti și Anopheles stephensi, preferă roșul asociat cu pielea umană. Culex quinquefasciatus, care se hrănește cu sângele păsărilor, preferă culoarea albastră. Așa că credem că preferința lor de culoare poate fi legată de preferința gazdei”, explică Riffell.

Acestea fiind spuse, muștelor țețe (vectorul bolii somnului în Africa) pare să le placă și albastrul dar înțeapă oamenii și alte mamifere, iar pielea noastră nu are albastru. Este un mister, este de acord Riffell.

Una peste alta, acest studiu este o veste bună: există speranță pentru cei care sunt "magneți" de țânțari: purtați culori pe care țânțarii le urăsc și dați-le dușmanilor voștri eșarfe roșii de ziua lor.

Și, un alt avantaj, măștile pe care părem să le purtăm pentru eternitate pot oferi un alt avantaj dincolo de reducerea probabilității de contaminare cu COVID. Aceste măști pot sparge norul de CO2 care atrage țânțarii, făcându-l să se disipeze în jurul tău mai rapid, sugerează profesorul Riffell. Dar nu alegeți măștile de față în stil gotic în roșu și negru.

Sursa: Sci-News, Haaretz

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră