Pentru mulţi părinţi, prima experienţă cu un copil se transformă în cea mai mare fericire. Totuşi, potrivit ultimelor studii realizate în Germania, după exaltarea iniţială, majoritatea oamenilor care devin părinţi pentru prima dată experimentează un declin al satisfacţiei din propria viaţă. Mulţi decid astfel să nu mai aibă şi al doilea copil.
Nu mai este o noutate faptul că lipsa somnului, mai puţin timp pentru relaţia cu partenerul, şi grijile financiare pot fi o presiune mare pentru noii părinţi. Acum, cercetătorii de la Max Planck Institute for Demographic Research susţin că au reuşit să cuantifice efectul.
Astfel, profesorul Mikko Myrskylä a declarat că declinul de la fericire la nefericire este mai mare în cazul noilor părinţi decât în cazuri de divorţ, şomaj, sau chiar de deces al unui apropiat. Declinul mai mare de la fericire la nefericire este determinat şi de faptul că, iniţial, părintele experimentează un nivel foarte ridicat de exaltare pentru ca, ulterior, declinul să fie pe măsură, deci, mai rapid.
"Există așteptări foarte mari, iar fericirea ajunge la cote inimaginabile şi poate sta acolo imediat după naștere. Dar pentru un număr mare de părinți, există o scădere dramatică în fericire", a spus el. "Majoritatea experimentează un declin în fericire."
Dintre părinții a căror fericire a scăzut cu trei unităţi, spun specialiştii, un număr de 58 din 100 au mai făcut un al doilea copil în termen de 10 ani. Dintre părinţii care nu au raportat un declin în fericire, 66 din 100 au avut un al doilea copil îmediat după primul.
Profesorul Myrskylä a mai explicat şi că decizia de a nu avea mai mult de un copil a fost un factor care a contribuit în mare parte la scăderea natalităţii în țările dezvoltate. In Marea Britanie, numărul mediu de copii într-o familie a scăzut de la doi, în 1971, la 1.7 în 2013.