Face bine căsătoria la siluetă sau nu? Primul studiu care răspunde la această întrebare

29 Iun 2015
Face bine căsătoria la siluetă sau nu? Primul studiu care răspunde la această întrebare
O idee general acceptată  este că mariajul are o influenţă pozitivă asupra sănătăţii şi speranţei de viaţă. Dar acest bonus oferit de căsătorie se reflectă şi în greutatea corporală? Cercetătorii de la Universitatea din Basel şi de la Institutul pentru devoltarea umană Max Planck au încercat să găsească răspunsul la această întrebare împreună cu institutul de sondare GfK,  scrie eurekalert.org.

Ei au comparat  indicele de masă corporală al cuplurilor căsătorite cu cel al persoanelor necăsătorite, din 9 ţări europene, iar rezultatele le-au publicat în revista Social Science & Medicine.

Numeroase studii au arătat că mariajul este bun pentru sănătate. Aşa cum a descoperit însă acum echipa de cercetători de la Basel, Nuremberg şi Berlin, acest  lucru nu este valabil pentru toţi indicatorii de sănătate. Concluziile arată că, în medie, cuplurile căsătorite mănâncă mai bine decât cei singuri, dar totodată cântăresc şi mai mai mult şi fac mai puţin sport. 

Cercetătorii au comparat relaţia dintre starea civilă şi indicele de masă corporală, ce reflectă raportul dintre greutate şi înălţime. Un indice de masă corporală mare reprezintă un factor de risc pentru boli cronice cum ar fi diabetul sau afecţiunile cardio-vasculare.

Cercetătorii au strâns date de la 10.226 de respondenţi din Austria, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Rusia, Spania şi Marea Britanie. Studiul este primul care compară relaţia dintre starea civilă şi indicele de masă corporală în 9 ţări europene. Dincolo de focalizarea pe cuplurile căsătorite, ei au făcut  cercertări şi în cazul  cuplurilor care coabitează împreună. Cercetătorii au examinat totatodată şi motivele care duc la creşterea în greutate, întrebându-i pe subiecţi despre obiceiurile alimentare şi câtă mişcare fac.

Rezultatele arată că în toate cele nouă ţări europene, cuplurile căsătorite au un indice de masă corporală mai mare decât cei singuri, indiferent că sunt femei sau bărbaţi. Diferenţele dintre cele nouă ţări au fost surprinzător de mici.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, indicele de masă corporală normală este între 18.5 şi 25. Supraponderabilitatea coresponde unui index între 25 şi 30, iar obezitatea, peste 30. Indicele de masă corporală mediu al bărbaţilor necăsătoriţi, cuprinşi în studiu, a fost de  25.7, iar cel al bărbaţilor căsătoriţi de 26.3. În cazul femeilor, media a fost de 25.1, în cazul celor necăsătorite, şi de 25.6, pentru cele căsătorite.

Studiul a luat în considerare  statutul socio-economic, vîrsta şi naţionalitatea subiecţilor. " Rezultatele cercetării noastre arată cum factorii sociali au impact asupra sănătăţii. În acest caz, instituţia căsătoriei şi anumite schimbări în comportament  sunt legate direct de alimentaţie şi creşterea în greutate", a spus  Ralph Hertwig, director în cadrul Institutului Max Planck din Berlin.

Rezultatele cercetării au arătat că obiceiurile alimentare şi mişcarea sunt  posibile explicaţii pentru acest trend. Spre exemplu, cuplurile cumpără mai mult produse neprocesate şi mai puţină mîncare gata preparată sau semipreparată. În plus, bărbaţii căsătoriţi cumpără mai multă mîncare organică, decât cei necăsătoriţi. De asemenea, studiul arată că bărbaţii căsătoriţi fac mai puţin sport decât cei single. 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră