Ai secrete? Câte dintre ele eşti dispus să dezvălui, conform ştiiinţei

29 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Ai secrete? Câte dintre ele eşti dispus să dezvălui, conform ştiiinţei

O echipă de cercetători de la Columbia Business School a analizat 13.000 de secrete din viaţa reală, înregistrate pe parcursul a 10 studii anterioare, pentru a afla despre ce anume păstrează oamenii secrete, cum e să ai un secret şi de ce păstrarea unui secret este copleşitoare, fiind considerată o experienţă negativă, relatează sciencealert.com.  

Ei au fost interesaţi în mod special de faptul că păstrarea unui secret timp îndelungat poate afecta o persoană atât din punct de vedere fizic, cât şi al sănătăţii mintale. Studii anterioare au stabilit o legătură între secretomanie şi depresie, anxietate şi o stare de sănătate proastă. 

Studiul arată că în medie o persoană deţine 13 secrete, iar cinci dintre ele nu le-a spus nimănui niciodată. Şi nu este secretul în sine cel care o bântuie, ci energia mentală pe care o consumă gândindu-se la acel secret. 

Cercetătorii au descoperit că povara păstrării unui secret poate afecta într-un mod la care nu ne-am fi gândit vreodată. Unele persoane chiar se simt mai grele din punct de vedere fizic, şi această greutate în plus le face să perceapă distorsionat lumea din jur.

"Am aflat că atunci când oamenii se gândesc la secretele lor, se comportă, de fapt, ca şi cum ar fi purta o greutate fizică. Se pare că are acest efect puternic asupra lor şi chiar şi atunci când nu deţin nici un secret în acel moment", a declarat conducătorul studiului, Michael Slepian, profesor de management la Columbia Business School.

Studiul arată că, în cazul unei persoane de vârstă medie, există 47% şanse ca unul dintre secretele sale să se refere la o trădare a încrederii, peste 60% să vizeze o minciună sau o chestiune financiară şi 33% un furt, o relaţie ascunsă sau o nemulţumire la locul de muncă.

Conform studiului, secretele vin mai mult în minte când oamenii sunt singuri, ceea ce înseamnă că ne consumăm energia mentală, preocupându-ne de acest secrete decât încercând să le ascundem.

Cercetătorii au mai aflat că nu se poate estima câ de mult pot afecta secretele o persoană. Cu alte cuvinte nu există o scală morală pe baza căreia să se poată spune spune că unele secrete te consumă mai mult decât altele.

"O persoană se poate consuma sau preocupa din cauza unui mare scret, dar alta ar ridica din umeri", a explicat Slepian. "A devenit clar că ceea ce determină într-adevăr aceste efecte este gradul de preocupare al oamenilor faţă de secretele lor. Când am văzut asta, ne-am gândit că am tratat secretele într-o manieră greşită", a continuat el.

Ceea ce sugerează că un secret care răneşte are mai puţin de-a face cu faptul că ne face să ne simţim vinovaţi că-l ţinem ascuns de prieteni şi familie, şi mai mult propria noastră preocupare faţă de acest secret. 

"Cercetarea noastră sugerează că, atunci când vine vorba de secretomanie, păstrarea unui secret poate fi mai puţin benefică din punct de vedere al sănătăţii şi stării de spirit decât se crezuse anterior", spun cercetătorii.  

Ca urmare, prof. Slepian spune că, de dragul bunăstării generale, poate că ar fi mai bine să ne gândim la un secret ca la ceva ce deţinem şi nu ca la ceva ce trebuie păstrat. 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră