Imane Khelif și Lin Yu-ting sunt bărbați, insista din Federația Internațională de Box într-o nouă conferință de presă

06 Aug 2024
Imane Khelif și Lin Yu-ting sunt bărbați, insista din Federația Internațională de Box într-o nouă conferință de presă

Asociația Internațională de Box (IBA), exclusă din mișcarea olimpică în urmă cu un an, a afirmat din nou, luni, că două pugiliste prezente la Jocurile Olimpice, în centrul unei controverse pe tema genului, erau „bărbați", scrie TVASports din Canada

Deși participaseră la numeroase competiții organizate de IBA, aceasta i-a exclus de la Mondiale în 2023, invocând testele de stabilire a genului efectuate la Mondialele din 2022 de la Istanbul și în 2023 la New Delhi. Ei luptaseră la Campionatele Mondiale de la New Delhi înainte de a fi excluși, unuia dintre ei retragându-i-se medalia de bronz.

Algeriana Imane Khelif (-66 kg) și taiwanezul Lin Yu-ting (-57 kg) au fost admise la Jocurile de la Paris de către Comitetul Olimpic Internațional (CIO), care de atunci a continuat să le apere prezența și să conteste valabilitatea testelor IBA.

Cei doi boxeri s-au calificat în semifinalele turneului lor olimpic de la Paris. IBA, aflată în conflict cu CIO și exclusă din mișcarea olimpică de mai bine de un an, nu organizează turneul la Jocurile Olimpice.

Organizația a susținut luni o conferință de presă la Paris, la care liderul său, omul de afaceri rus Umar Kremlev, a participat prin videoconferință. Fostul director al comisiei sale medicale Ioannis Filippatos a afirmat că analizele de sânge efectuate celor doi boxeri în 2022 au scos la iveală „anomalii”.

Cei doi boxeri au fost, așadar, testați din nou un an mai târziu pentru a avea sau nu confirmarea acestor „excepții” în 2023, potrivit IBA. Potrivit medicului grec, cei doi boxeri au făcut câte două teste, câte unul pentru testosteron, și un cariotip, examen care permite studierea cromozomilor.

„Rezultatul medical al analizelor de sânge – și laboratoarele sunt cele care spun asta – arată că acești doi boxeri sunt bărbați”, a spus Ioannis Filippatos. „Problema este că avem două teste de sânge cu cariotipuri de la bărbați. Acesta este răspunsul laboratorului”, a adăugat el.

CIO acuză IBA că a decis „în mod arbitrar” să-i excludă de la Campionatele Mondiale de la New Delhi.

Imane Khelif „s-a născut femeie, a fost înregistrată ca femeie, își trăiește viața ca femeie, boxeaza ca femeie”, a insistat vineri purtătorul de cuvânt al Comitetului Olimpic Internațional (CIO), Mark Adams.

IBA a anunțat sâmbătă că o va recompensa pe pugilistul italian Angela Carini, învinsă de retragere de Imane Khelif în timpul primei lupte a algerianului.

Controversa a căpătat o dimensiune globală după intervențiile lui Donald Trump și a premierului italian, Giorgia Meloni, potrivit cărora lupta nu s-a desfășurat „pe picior de egalitate”.

Vineri, Umar Kremlev și-a oferit sprijinul boxerului italian. „Numai sportivii eligibili ar trebui să concureze din motive de securitate” și „Nu înțeleg de ce ucid boxul feminin”, a adăugat domnul Kremlev despre CIO.

Alte stiri din Sport

Ultima oră