În mod bizar, virusul Zika este cunoscut încă din 1947, dar nu s-a încercat dezvoltarea vaccinului până acum. ”Aceasta este una dintre acele multe boli cunoscute, dar pentru care nu avem vaccin, deoarece ele sunt restrânse la anumite zone sau sunt ușoare, așa cum se întâmplă în acest caz. Doar că în ultima vreme, cu primele cauze ale microcefaliei din Polinezia Franceză, în 2013-2014, ne-am alarmat pentru prima dată. Acum situația este mult mai gravă și există o presiune din partea opiniei publice și a guvernelor pentru a studia aceste vaccinuri”, susține Bertollini.
El este convins că dezvoltarea acum a unui vaccin are o probabilitate mare de succes. ”Cred că va avea succes. Acum avem multă experiență cu vaccinarea Ebola. Am putut dezvolta un vaccin aproape complet Ebola într-un timp foarte scurt. Suntem destul de optimiști că vom dezvolta cel puțin un pre-vaccin pentru experimentare în următoarele 15-18 luni. Cazul Ebola a fost o lecție importantă pentru mulți oameni. Există o schimbare de atitudine”, consideră expertul.
Există însă riscul ca până atunci boala să se răspândească în UE. ”Cel mai rău caz ar fi ca țânțarii să vină în Europa și să înceapă să înțepe oamenii, răspândind boala. Există, de asemenea, un scenariu intermediar: ca boala să se răspândească prin țânțari existenți deja în unele țări din sudul Europei. Cel mai bun scenariu, și cel mai probabil, în opinia noastră, este că avem un sistem foarte puternic de sănătate publică și acum, că știm problema, putem detecta foarte repede boala în cazul în care apare, putem izola zona, elimina țânțarii și apoi controla infecția”.
Nimeni nu are acum certitudinea că microcefalia este cauzată de țânțari și virusul Zika și nu există și alți factori care ar putea fi responsabili, precum pesticidele adăugate la apa potabilă. ”Virusul a fost izolat la nou-născuții cu malformații, astfel încât asociația este foarte puternică. Dar, desigur, nu putem exclude alți factori - factori genetici, alți viruși sau alte lucruri. Pesticidul din apa potabilă a fost utilizat pe scară largă de peste 20 de ani. Nu au existat niciodată cazuri de malformații. Este considerat atât de sigur, încât este folosit pentru a dezinfecta apa de băut astfel încât, pentru moment, nu cred că aceste afirmații sunt pertinente”, a adăugat reprezentantul OMS.
O altă metodă de combatare ar fi eliberarea țânțarilor modificați genetic și a bacteriilor Wolbachia. ”Vectorii sunt acum rezistenți la insecticide. Prin urmare, avem nevoie de noi arme și există trei posibilități. Una ar fi țânțarii modificați genetic care nu transmit boala. A doua ar fi sterilizarea țânțarilor de sex masculin prin radiație. A treia: această bacterie care, de asemenea, face ca țânțarii masculi să devină infertili. Eu cred că pot fi extrem de eficiente și mai bune decât folosirea câtorva tone de pesticide la care țânțarii sunt din ce în ce mai rezistenți”.
OMS a anunțat că va avea nevoie de milioane de dolari pentru fondul de cercetare și așteaptă sprijin financiar de la Uniunea Europeană. ”Există o promisiune pentru aproximativ 53 de milioane de dolari. Pentru OMS numai 25-28 de milioane, restul banilor fiind alocați altor agenții beneficiare, precum UNICEF”, a încheiat Roberto Bertollini.