Un test de sânge care poate detecta peste 50 de tipuri de cancer, înainte ca pacienţii să prezinte vreun simptom, a fost dezvoltat de o echipă de cercetători britanici.
Testul este bazat pe identificarea unui tip de ADN produs în tumorile cancerigene şi apoi eliberat în fluxul sanguin sub forma de ADN acelular (cell-free DNA – cfDNA), relatează sciencedaily.com.
Cercetătorii de la Institutul Francis Crick şi de la University College London afirmă că această metodă va putea indica dacă cineva urmează să se îmbolnăvească de cancer şi care va fi tipul respectivei îmbolnăviri oncologice.
Noua metodă, prezentată în publicația științifică Annals of Oncology, ar putea sta la baza dezvoltării unor diagnostice timpurii şi a unor noi metode de tratament oncologic, după ce va fi perfecționată.
“Deşi acest test este la început, rezultatele preliminare obţinute sunt promiţătoare”, a explicat dr. David Crosby, şeful programului de detecţie timpurie din cadrul organizaţiei Cancer Research UK, care nu a fost implicat în noul studiu.
Testul apelează la algoritmi computerizaţi pentru a examina anumite schimbări chimice, denumite metilări, în cadrul cfDNA, care contribuie la dezvoltarea tumorilor.
Cercetătorii au folosit această metodă experimental pe 4.316 mostre – unele oncologice, altele sănătoase. Peste 50 de tipuri de cancer, cum ar fi cel pancreatic, pulmonar sau ovarian au fost incluse în studiu.
Testul a putut identifica ţesutul în care a apărut cancerul în 96% dintre mostre, cu o acurateţe de 93%, conform cercetătorilor.
În ultimii ani mau fost dezvoltate mai multe teste de sânge pentru detectarea timpuri a cancerului. Un studiu prezentat în toamna anului trecut prezenta un nou test de sânge dezvoltat în SUA ce poate depista mai mult de 20 de tipuri de cancer cu un grad ridicat de precizie.
Tot anul trecut, o echipă de cercetători de la Spitalul Universitar din Heidelberg, Germania, a dezvoltat un test de sânge, numit HeiScreen, care detectează cancerul de sân.