Peste puțin timp, adică din această toamnă, în Marea Britanie va putea fi procurat, pe bază de rețetă, canabis. Este vorba despre canabis medicinal, a anunțat ministrul britanic al Sajid Javid.
Recent, au fost mediatizate mai multe cazuri ale unor persoane bolnave care îşi procurau ilegal produse derivate din canabis, printre care şi doi copii bolnavi de epilepsie, Alfie Dingley şi Billy Caldwell, care întrebuinţau ulei de canabis.
Epilepsie, cancer, scleroză multiplă… sunt diagnostice care dau fiori. Mulți sunt dispuși să încerce tratamente noi, dar controversate sau neaprobate în unele țări. În această categorie este inclus și canabisul medicinal. Deși reprezintă unul dintre cele mai promițătoare medicamente la ora actuală, terapia cu canabis nu este încă utilizată pe scară largă în medicină. Motivul? Sunt necesare mai multe studii clinice, iar regulile necesare pentru desfășurarea acestora sunt atât de stricte încât cercetătorilor le este foarte greu să obțină aprobări.
”Va veni în ajutorul pacienţilor cu nevoi medicale specifice, dar acest lucru nu va constitui în niciun caz un prim pas către legalizarea canabisului pentru uz recreaţional”, a declarat ministrul britanic într-un comunicat.
Înainte de a lua o decizie, ministrul a apelat la consultanţă din partea a două grupuri de experţi independenţi.
”Autorizarea canabisului terapeutic pe bază de reţetă va ameliora viaţa pacienţilor care în prezent suferă în tăcere. Nu e nimic mai dificil decât să-ţi vezi apropiaţii în suferinţă, de aceea am luat această decizie”, a argumentat ministrul pe Twitter.
Planta din care se obţine marijuana şi haşisul ar putea fi medicamentul minune al secolului, iar cercetătorii israelieni încearcă de o bună perioadă de timp să descopere ce ingredient şi formă de administrare este cea mai eficientă pentru fiecare afecţiune. s
Încă din 1990, canabisul medicinal a devenit legal în Israel, iar în prezent peste 33.000 de persoane utilizează medicamentul pentru ameliorarea simptomelor asociate cancerului, sclerozei multiple, Parkinson, maladia Crohn sau afecţiunii stresului post-traumatic.
Conform site-ului israel21c.org, guvernul israelian încearcă să propună noi legi pentru exportul produselor din canabis.
În cadrul unei conferinţe, cercetătoarea israeliană Hinanit Koltai din cadrul Institutului Volcani a declarat că ministerele israeliene al Agriculturii şi Sănătăţii finanţează studierea diferitelor tipuri de tulpini şi specii de canabis. ''Putem creşte plante pentru cercetări, în care modificăm condiţiile de creştere pentru formarea oricărei compoziţii dorite,'' a declarat Koltai.
În cazul afecţiunilor precum boala inflamatorie intestinală, Crohn sau colita inflamatorie, laboratorul lui Koltai s-a alăturat organizaţiei PlantEXT pentru examinarea efectelor extractului de canabis asupra ţesutului prelevat din colon prin intermediul biopsiilor.
Conform specialiştilor, în curând vor fi demarate testele clinice. ''Chiar şi în cazul bolii inflamatorii intestinale discutăm în prezent despre ameliorarea simtomelor. Dar în cazul cancerului discuţia poate fi dusă la nivelul vindecării,'' a declarat Koltai.
Canabisul ar putea deveni în viitor o armă importantă în tratarea cancerului, susţine prof. David Meiri din cadrul Institutului israelian de Tehnologie Technion.
Însă, conform specialiştilor, aceeaşi doză nu va funcţiona pentru toţi pacienţii. Fiecare tip de cancer are caracteristicile proprii, iar canabisul conţine 142 de canabinoizi sau compuşi activi.
Aproximativ 70 de companii israeliene se axează pe dezvoltarea culturilor de canabis medicinal şi a dispozitivelor medicale. ''Canabisul este diferit de medicamentele tradiţionale deoarece dovezile iniţiale provin de la pacienţi, nu din cadrul cercetărilor,'' a declarat Shimon Lecht, managerul companiei farmaceutice CannRx.
În martie 2018, publicaţia European Journal of Internal Medicine a prezentat eficienţa şi siguranţa unui regim de şase luni de tratare a durerilor cu ajutorul canabismului în cazul a 2.736 de pacienţi cu vârste de peste 65 de ani. Per total, îmbunătăţirile au putut fi observate la 93,7 dintre respondenţi.