Un sezonier român a murit în urma infecției cu coronavirus. Mulți dintre angajații români nu sunt asigurați medical în Germania, spune Horațiu Dancu, asistent social și consilier pentru cetățenii români defavorizați, pentru Deutsche Welle.
Conform informațiilor publicației Der Spiegel, muncitorul sezonier român de 57 de ani ar fi contactat virusul în Germania. Bărbatul lucra în landul Baden-Württemberg din 20 martie, scrie Deutsche Welle în articolul pe care îl preluăm integral.
Cu toate că în anunțurile de angajări de pe internet scrie că sezonierilor li se oferă asigurări medicale, mulți dintre angajații români nu sunt asigurați medical în Germania, spune Horațiu Dancu, asistent social și consilier pentru cetățenii români defavorizați în cadrul unui proiect european.
"În principiu, asigurarea medicală pentru sezonieri în Germania nu este reglementată de sistemul social din Republica Federală, dacă munca se efectuează în termen de trei luni", a explicat Horațiu Dancu pentru DW. "Teoretic, se poate pleca de la premisa că persoanele care se încadrează în durata asta de muncă nu sunt asigurate în sistemul social german."
Pentru mai multe informații în limba română puteți accesa site-ul https://www.faire-mobilitaet.de/ro sau numarul de telefon 0800 0005602, notează Deutsche Welle.
„Noi încheiem un contract cu firmele de legume și fructe din Marea Britanie care au nevoie de angajați. Tot ei contactează companiile de recrutare de forță de muncă, iar noi aranjăm cursele în funcție de ce ne spun ei. Nu avem un orar de zbor, ci organizăm fiecare cursă în funcție de când pot firmele să transporte toți angajații. Ținând cont de situația de acum cred că vom efectua un zbor pe zi până la începutul lunii mai”, a declarat joi, pentru Digi24, Matthew Purton, reprezentantul unei firme de transport aerian.
Prețul e dublu față de costul unui bilet obișnuit la EasyJet sau WizzAir, adică în jur de 250 de lire sterline pentru un pasager, a precizat Purton.
„Am transportat 1.500 de oameni în Germania până azi. Guvernul german are 40.000 de permise pentru a aduce lucrători. Până acum am lucrat cu Olanda, Germania și Marea Britanie, cred că avem ceva și în Austria acum. Dar, cu timpul, mă aștept să vedem un efort paneuropean, Franța, Elveția, dar și alte țări să aibă solicitări”, a mai spus reprezentantul firmei de transport aerian.
Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat săptămâna trecută într-un interviu pentru Digi24 că are semnale că fermierii britanici ar avea nevoie de muncitori sezonieri, dar deocamdată, în condițiile pandemiei și ale controverselor generate de plecarea muncitorilor români în Germania, n-ar vrea să implice statul român în asemenea discuții. Diplomatul nu a exclus însă pe viitor o eventuală înțelegere bilaterală pe această temă.
Pe de altă parte, ministrul român al transporturilor, Lucian Bode, a declarat că muncitorii români care au plecat în urmă cu o săptămână de pe aeroportul din Cluj-Napoca în Germania, la cules de sparanghel, erau gata organizaţi în momentul apariţiei ordonanţei militare care a reglementat zborurile charter cu muncitori sezonieri. „Spuneau că fac această muncă de 10, chiar de 15 ani. Spuneau că sunt în contact direct cu asociaţiile fermierilor, cu fermierii din Germania. (...) Mai mult, vreau să mai spun un lucru: banii câştigaţi de muncitorii sezonieri se întorc în economia României într-o mare parte. Aşa că eu cred că este bine că acest mecanism a repornit”, a spus Lucian Bode.
Der Tagesspiegel, o publicație germană, consideră că venirea lucrătorilor sezonieri în Germania în timpul pandemiei pune în pericol sănătatea oamenilor, inclusiv a zecilor de mii de muncitori.
„Podul aerian pentru muncitorii care culeg sparanghel în Germania este ceva antiuman”, scrie publicația germană Der Tagesspiegel.