Suplimentele de vitamina D chiar reduc riscul de boli autoimune, spune un nou studiu din British Medical Journal

27 Ian 2022 | scris de M.N.
Suplimentele de vitamina D chiar reduc riscul de boli autoimune, spune un nou studiu din British Medical Journal

S-a suspectat de mult timp că vitamina D ar putea ajuta la reducerea riscului de a dezvolta o boală autoimună, iar acum avem dovezi că acesta este cazul – cel puțin pentru persoanele peste 50 de ani.

 

Suplimentele cu vitamina D previn cu adevărat oamenii să dezvolte o boală autoimună, cel puțin pentru cei peste 50 de ani, se spune într-un studiu care oferă primele dovezi ale unei legături cauzale între cele două.

Studiile anterioare privind efectul vitaminei D asupra afecțiunilor autoimune au analizat nivelurile de vitamina D la cei cu o boală autoimună sau la cei care dezvoltă una. Alte studii au sugerat efectele benefice ale suplimentului asupra sistemului imunitar.

„Știm că vitamina D face tot felul de lucruri minunate pentru sistemul imunitar în studiile pe animale”, spune Karen Costenbader de la Spitalul Brigham and Women’s din Boston. „Dar nu am demonstrat niciodată până acum că administrarea de vitamina D poate preveni bolile autoimune.”

Costenbader și colegii ei au împărțit aleatoriu aproape 26.000 de oameni din SUA care aveau 50 de ani sau peste în două grupuri, dându-le fie suplimente de vitamina D, fie un placebo.

„Lucrul grozav despre studiile randomizate este că într-adevăr răspund la întrebarea legată de cauzalitate”, spune Costenbader.

Echipa a urmărit participanții timp de aproximativ cinci ani pentru a măsura dezvoltarea afecțiunilor autoimune, inclusiv artrita reumatoidă, bolile tiroidiene autoimune și psoriazisul.

Studiul a arătat că o doză de 2000 de unități internaționale (UI) de vitamina D pe zi a redus dezvoltarea bolii autoimune cu 22%, comparativ cu placebo. Aceasta este o doză mai mare decât standardul de 400 UI recomandat de organizațiile de sănătate, cum ar fi Departamentul de Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie.

Nu este clar cum vitamina D previne bolile autoimune, dar știm că este procesată în organism pentru a produce o formă activă care poate modifica comportamentul celulelor imune.

„Există o mulțime de mecanisme potențiale”, spune Costenbader. „Este posibil ca vitamina D să ajute sistemul imunitar să facă distincția între sine [țesutul normal al corpului] și non-sine [cum ar fi microbii care cauzează boli] sau că ajută la scăderea răspunsurilor inflamatorii la sine.”

Costenbader își sfătuiește acum pacienții să ia 2000 UI de vitamina D pe zi, dacă au vârsta potrivită și este sigur pentru ei să facă acest lucru. Cu toate acestea, ea nu recomandă acest lucru tuturor. „Ar trebui să spuneți medicului dumneavoastră dacă începeți un supliment”, spune ea. — Ar putea exista motive pentru care să nu le iei.

Cercetătorii prelungesc acum studiul pentru a vedea cât durează beneficiile și speră să înceapă un nou studiu la persoanele mai tinere. „Sunt foarte încântat și foarte impresionat de aceste rezultate”, spune Costenbader.

Sursa: NewScientist

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră