Institutul israelian pentru cercetări biologice a finalizat faza de dezvoltare a unui anticorp pentru COVID-19 sau a vaccinului pasiv, după cum a anunţat ministrul Apărării, Naftali Bennett, după ce a vizitat laboratorul institutului.
Bennett, citat de presă, spune că a fost informat de echipa de cercetare despre această soluţie de neutralizare a virusului în organism, relatează orespondentul RRA în Israel, Dragoş Ciocîrlan.
Ministrul Naftali Bennett, care a vizitat Institutul de Cercetări Biologice de la Nes Tsiona, a declarat că este mândru că s-a realizat o uriaşă descoperire în efortul de a găsi un anticorp pentru noul coronavirus.
Potrivit cercetătorilor, anticorpul monoclonal atacă virusul într-o manieră unică şi îl poate neutraliza în corpul persoanelor infectate. Echipa de cercetători condusă de profesorul Shmuel Shapira, citată de presă, a anunţat că faza finală de dezvoltare a anticorpului a fost încheiată.
Institutul de la Nes Tsiona ţine de Ministerul Apărării. Potrivit presei israeliene, procedura de înregistrare pentru brevetare este în desfăşurare. După omologare va fi contactată o companie internaţională pentru a produce anticorpul în cantităţi comerciale.
Potrivit informațiilor prezentate de autoritățile israeliene, anticorpii monoclonali au un efect puternic de neutralizare a coronavirusului în testele realizate de cercetători.
Anticorpii monoclonali sunt considerați o soluție mai rapidă pentru dezvoltarea unui tratament împotriva infecției cu coronavirusul SARS-CoV-2, deoarece dezvoltarea lor durează mai puțin decât dezvoltarea unui medicament antiviral clasic sau a unui vaccin.
Companii specializate în tratamente bazate pe anticorpi monoclonali, precum Regeneron din Statele Unite, lucrează la propriile terapii pentru Covid-19, scrie și 360medical.ro.
Totuși, există dificultăți de a produce în masă medicamente bazate pe anticorpi monoclonali, spre deosebire de medicamentele clasice.
Anticorpii monoclonali sunt proteine sintetizate în laborator care se aseamănă cu anticorpii produși în mod natural în organism, ce protejează oamenii împotriva infecțiilor cu virusuri sau bacterii.
Spre deosebire de anticorpii naturali, cei sintetizați în laborator pot ținti mai bine o anumită parte a virusului și pot avea o acțiune mai puternică împotriva patogenilor.
Anticorpii monoclonali ce țintesc zone vulnerabile ale proteinelor virale sunt considerați tot mai mult ca o clasă promițătoare de medicamente împotriva bolilor infecțioase și au arătat eficiență terapeutică împotriva mai multor virusuri.