Deoarece supraviețuitorii cancerului, indiferent de vârstă, trăiesc mai mult, ei se confruntă cu multiple probleme de sănătate care se extind dincolo de diagnosticul inițial de cancer, inclusiv efecte adverse ale tratamentului oncologic (de exemplu, leziuni cardiovasculare asociate cu radioterapiile, intervențiile chirurgicale sau curele chimioterapice primite) și schimbări psihosociale sau ale stilului de viață (de exemplu, stres, oboseală, intoleranță la efort, creștere în greutate), care cresc riscul de boli cardiovasculare mai mult decât la o persoană care nu a avut un diagnostic oncologic la un moment dat în viață.
De-a lungul timpului s-au acumulat tot mai multe dovezi obiective care arată că bolile cardiovasculare (BCV) și cancerul împărtășesc multipli factori de risc comuni (obezitatea, fumatul, diabetul, hipertensiunea arterială etc.), precum și anumite mecanisme patologice, precum inflamația, care pot contribui și mai mult la apariția afecțiunilor cardiovasculare, scrie raportuldegarda.ro.
Recent, o nouă analiză s-a adăugat la dovezi și întărește legătura dintre cancer și bolile cardiovasculare – adulții care au supraviețuit cancerului au un risc cu 42% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare decât cei fără un diagnostic de cancer în antecedente.
Rezultatele au fost publicate de experții Johns Hopkins Medicine în revista științifică a Colegiului American de Cardiologie și se bazează pe datele observaționale din studiul ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities), derulat de Institutul Național de Sănătate din Statele Unite (NIH).
Riscul de infarct miocardic a fost mai crescut cu 52% în rândul persoanelor cu un diagnostic de cancer în antecedente, urmat de un risc cu 22% mai mare pentru accident vascular cerebral (AVC). Peste 12 mii de participanți au fost urmăriți pe o perioadă de peste 30 de ani. Dintre aceștia, peste 3.200 au primit un diagnostic de cancer la un moment dat în viață.
Leucemiile și limfoamele, alături de cancerele pulmonare, de sân și colorectal au fost asociate semnificativ cu un risc mai mare de BCV. Aceste observații sunt susținute de efectele anumitor terapii oncologice. De exemplu, pacienții cu leucemie și limfom primesc adesea antracicline – o terapie cu un grad ridicat de cardiotoxicitate.
Sursa foto: reginamaria.ro