Studiu. ​Depresia apare mai des la vegetarieni

25 Oct 2021 | scris de A.V.
Studiu. ​Depresia apare mai des la vegetarieni

Există o corelație puternică între alimentele consumate și depresie, însă oamenii de știință nu și-o prea explică…

O meta-analiză pe o serie mare de cercetări ale legăturilor dintre nutriție și sănătatea mintală a confirmat studiile anterioare care au descoperit o corelație puternică între depresie și anxietate printre vegani și vegetarieni, în comparație cu cei care consumă carne, scrie IFL Science.

Cercetătorii au aprofundat studii privind dietele cu carne, vegetariene sau vegane și apariția problemelor mintale ca depresia și anxietatea. Concluziile au fost publicate în revista „Critical Reviews in Food Science and Nutrition”.

Cercetarea a urmărit date cantitative privind consumul/evitarea cărnii și apariția depresiei și anxietății.

Peste 170.000 de participanți

A utilizat cinci baze de date online pentru a identifica studiile relevante și s-a oprit la 20 care corespundeau scopului. A rezultat o bază cu 171.802 de participanți, din care 157.778 consumatori de carne și 13.259 de abstinenți, fie ei vegetarieni sau vegani.

Rezultatele au arătat o asociere între consumatorii de carne și rata mai redusă de depresie și anxietate, în comparație cu veganii și vegetarienii. Asocierea a fost mai puternică în studiile pe care cercetătorii le-au apreciat a fi „mai riguroase” și nu a părut influențată de sexul participanților.

„Scopul acestei meta-analize a fost extinderea cercetărilor noastre sistematice anterioare … și să furnizeze dovezi cantitative pentru informarea clinicienilor și a decidenților politici, pentru cercetări ulterioare. Rezultatele arată că abstinența de la carne (dietă vegetariană sau vegană) este vizibil asociată cu sănătate mintală mai deficitară, specific cu niveluri mai ridicate de depresie și anxietate”, au scris autorii.

Cercetarea nu explorează cauzele acestei asocieri și precizează că o legătură cauzală nu poate și nu trebuie dedusă.

O altă cercetare realizată de oamenii de știință de la Universitatea Bochum pe un eșantion de 50.000 de persoane și publicată în luna august a ajuns la aceleași constatări.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră