Deși este un termen care acum zece nu era aproape deloc cunoscut, cuvântul „burnout” a început să fie din ce în ce mai prezent în discuțiile și în viețile noastre în ultimii ani. Dar ce este acesta și cum îl putem recunoaște?
Conform definiției din dicționar, burnout-ul are loc atunci când suntem total epuizați mental, fizic și emoțional din cauza stresului excesiv pe care îl acumulăm zi după zi. Este considerat o afecțiune destul de serioasă la care nu ar trebui să închidem ochii absolut deloc.
Cum îl recunoaștem? Ca să ajungem la burnout, trebuie să trecem prin mai multe etape. În primul rând, preluăm sarcini și muncă, cu mult peste puterile noastre, crezând că așa vom obține validare sau promovare la locul de muncă. Ziua tot 24 de ore are și cu toții suntem oameni până la urmă, iar volumul de muncă ar trebui să fie direct proporțional cu orele de serviciu pe care trebuie să le efectuăm zi de zi în program, nu mai mult. Al doilea factor care duce la starea de burnout este neglijarea nevoilor personale. Practic, ne uităm pe noi și punem orice altceva și orice alt lucru pe primul loc, înaintea noastră; ceea ce nu ar trebui să facem niciodată, spun toți specialiștii. Această neglijare poate duce în continuare la depresie. Dacă noi suntem bine cu noi înainte de toate, atunci și restul aspectelor din viața noastră se așază frumos și natural.
În loc să ne dedicăm 100% unui job care doar ne plătește facturile, ar trebui să nu uităm de noi și să ne punem pe primul loc de cele mai multe ori. Ar fi indicat să ne organizăm mai bine programul și să nu muncim mai mult de opt ore, atât cât ar trebui de fapt. Bineînțeles, vor fi zile și zile când va trebui să terminăm un proiect urgent, dar acestea ar trebui să fie o excepție și nicidecum un program normal. După cele opt de muncă, alte opt ore ar trebui să le rezervăm pentru somn. Așa că mai rămânem cu încă opt ore pe care ar trebui să le împărțim între persoane apropiate, noi înșine și pasiunile noastre.
Cum facem acest lucru? Putem stabili o activitate pentru două sau trei seri pe săptămână - poate o cină sau am putea chiar juca jocuri de societate spre exemplu. De alte câteva ori pe săptămână, ar trebui să ne rezervăm timp pentru hobby-urile noastre. Dacă ne place sportul, atunci putem să ne setăm zilele de luni, miercuri și vineri ca zile de făcut antrenamente de exerciții fizice. Dacă ne place să ne uităm la filme, atunci putem stabili ca seara de vineri să fie una dedicată filmelor. Dacă ne place să ne jucăm jocuri de orice fel, ca de exemplu Fortnite, Formula 1 sau chiar jocuri de cazinou, atunci putem să le dedicăm o seară pe săptămână. Atunci, ne putem deconecta complet de la grijile zilnice și ne putem concentra doar pe regulile respectivului joc.
Un alt lucru pe care am putea să îl facem, pe lângă o mai bună organizare a timpului, este să ne vorbim nouă înșine cu mai multă dragoste, acceptare și empatie, așa cum i-am vorbi celui mai bun prieten al nostru. De cele mai multe ori, noi suntem criticii cei mai aprigi ai sinelui și nu prea ne iertăm atunci când greșim sau când nu am îndeplinit toate sarcinile de pe listă. În loc să ne „certăm”, ar trebui să fim mai înțelegători și să ne iubim mai mult. Putem încerca să ne spunem diferite afirmații pozitive dimineața, în gând - eventual și în oglindă - niște afirmații pline de acceptare și iubire de sine. Putem observa cum ne simțim după și cum ne vom simți pe parcursul zilei.
Un rol foarte important în starea de bine pe care o avem o are și alimentația. Până la urmă, și mâncarea este energie, iar dacă consumăm mâncăruri grele, care ne cauzează probleme, e ca și cum noi nu ne iubim corpul și nu îl ascultăm. Și mișcarea ajută în instalarea unei stări de bine, așa că ar trebui să ne mișcăm mai mult și mai des. Sportul nu ar trebui să fie privit ca pe o pedeapsă, ci ca pe o încununare a ceea ce poate să facă corpul nostru.
Putem încerca să implementăm mici obiceiuri zi de zi, iar după o lună putem vedea rezultatul. Dacă ne place și ne simțim mai bine, atunci de ce să nu devină un stil de viață?