Statele Unite, foarte aproape de un dezastru epidemiologic

30 Iun 2020 | scris de A.V.
Statele Unite, foarte aproape de un dezastru epidemiologic

Covid-19 continuă să facă ravagii în Statele Unite, care au înregistrat până ieri peste 2.500.000 de cazuri și peste 125.900 de decese.

Ridicarea restricțiilor a dus la creșteri ale numărului de cazuri în 31 de de state, cu măriri exponențiale în state precum Florida, Texas, Arizona, California și Nevada.

Numărul spitalizărilor s-a dublat în 9 state.

Un număr de 14 state au decis sau iau în considerare oprirea procesului de revenire la normal ori chiar reintroducerea restricțiilor din cauza recentei explozii de noi cazuri.

Peste 1.000 de cadre medicale din Arizona - unde numărul cazurilor a crescut cu 4,1% zilnic săptămâna trecută, iar spațiile de tratament intensiv sunt extrem de aproape de saturație - i-au cerut guvernatorului reintroducerea carantinei ridicate luna trecută, relatează rfi.ro.

Barurile, urmate de spațiile interioare ale restaurantelor, au fost identificate ca focare de infecție în cel puțin șase state.

În California, comitatul Los Angeles este epicentrul epidemiei, cu peste 100.000 de cazuri până ieri, iar comitatul sudic Imperial are cel mai mare număr de pozitivi per capita. În numeroase state peste 50% dintre noii contaminați au între 25 și 49 de ani.

Multiple state americane au ridicat restricțiile cu o dezinvoltură lipsită de fundament științific.  Aceste state plătesc acum cu moneda tragică a suferinței și morții evitabile, relatează corespondentul RFI în Statele Unite, Radu Tudor.

Dintre cele 3.141 de comitate ale Statelor Unite, 745 au raportat, săptămâna trecută, creșteri dramatice ale numărului de cazuri iar alte 1.232 au marcat ascensiuni moderate.  Pe 26 iunie a fost bătut, cu 44.702 cazuri într-o singură zi, tristul record național de 36.738 stabilit la 24 aprilie.

"Cea mai mare creștere a numărului de pozitivi a fost repertoriată în Texas și Arizona, urmate de Florida, Mississippi, Carolina de Sud, Alabama, Georgia, Louisiana, Nevada și Utah. Zonele metropolitane cu evoluție alarmantă sunt Austin, Phoenix, Houston, Dallas,  San Antonio, Tampa, Orlando, Miami, Riverside-California și Atlanta", a precizat Deborah Birx, coordonatoarea intervenției anti-pandemie a Casei Albe și membră a celulei de criză care a ținut o conferință de presă pe 26 iunie, după aproape două luni de lipsă la apel.

Orașul texan Austin și comitatul său Travis au devenit săptămâna trecută metropola cu cel mai mare număr de pozitivi din Statele Unite, mai bine de 7.800, peste 50% tineri - tendință manifestă pe plan național precum și în celelalte mari centre urbane texane crunt lovite de epidemie.

"Dacă nu întrerupem această traiectorie spitalele Austin-ului vor fi copleșite până la mijlocul lunii iulie. Avem o ultimă șansă de a ne auto-disciplină. Apreciez faptul că guvernatorul statului a închis barurile pe care el însuși le deschisese. Ne aflăm într-o situație extrem de gravă, cu statistici în creștere exponențială: spitalizarile au crescut cu 30% în raport cu 25 iunie", avertiza primarul Steve Adler.

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, unul dintre devotații cauzei trumpiene, a recunoscut ieri că situația a luat "o întorsătură periculoasă" - cu numărul spitalizărilor dublat săptămâna trecută și triplat în ultimele 16 zile - și a reimpus  retricții, dar a așteptat o decizie judecătorească, venită ieri de la Dallas, pentru a introduce în sfârșit portul de mască obligatoriu în spații publice.

"Centrul medical Texas din Houston, unul dintre cele mai mari din lume, a atins pe 25 iunie capacitatea maximă la terapie intensivă. Houston e pe cale să devină cel mai afectat mare oraș din America.///Când guvernatorul a înțeles să nu asculte de știință, de cele mai bune sfaturi medicale, o asemenea evoluție era absolut previzibilă. Teama lui Greg Abbott se numește Dan Patrick, adjunctul său, care a forțat ridicarea restricțiilor pe baza că "sunt lucruri mai importante decât viața". Pe cine e gata să sacrifice când debitează așa ceva? Pe negri și hispano-americani, care mor în număr mult peste ponderea lor în totalul populației statului. Patrick e mult la dreapta lui Abbott, și reprezintă un pericol potențial atât de mare pentru acesta la preliminarele din 2022 încât bietul guvernator nu prea știe ce să facă", nota politicianul texan Beto O'Rourke, fost candidat prezidențial.

În Houston și comitatul său Harris, care se află de o săptămână la nivelul maxim de alertă, cod roșu, volumul apelurilor la urgențe a crescut cu 20%, iar așteptarea medie pentru o salvare se apropie de o oră.

În Arizona, numărul cazurilor crește în ritmul dramatic de 2.000 pe zi, cu peste 39.600 în comitatul Maricopa care cuprinde orașul cel mai afectat, Phoenix. Dacă această tendință - care se manifestă după ridicarea carantinei de șase săptămâni la mijlocul lunii mai - se menține, este posibil ca Arizona să înregistreze 28.000 de cazuri zilnic până la 18 iulie.  Florida, al cărui guvernator, trumpianul dur Ron De Santis, văzuse "lumina de la capătul tunelului" încă de pe 29 aprilie și ridicase restricțiile cu mare larghețe, cunoaște o dramatică recrudescență a contagiunii, cu o creștere, săptămâna trecută, de 25% într-un interval de 48 de ore, și de 300% de la 1 iunie.  Spitalele floridiene au internat săptămână trecută 14.000 de suferinzi de Covid-19.

ARTICOLUL INTEGRAL, PRECUM ȘI ÎNREGISTRAREA AUDIO A CORESPONDENȚEI DIN SUA, AICI.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră