Cenzura chineză se afla la originea propagării coronavirusului?

03 Mar 2020
Cenzura chineză se afla la originea propagării coronavirusului?

Încă de la începutul anului lumea se afla intr-o tensiune generală legată de coronavirus care a avut originea în Wuhan un oraş din centrul Chinei. Într-un moment în care virusul provoacă izolarea a sute de oameni în Europa de Vest, este prea târziu să înțelegem că lucurile ar fi fost diferite dacă autoritățile
chineze nu ar fi cenzurat fenomenul cu ajutorul propagandei sau ar fi redus la tăcere denunțătorul, notează Pierre Farge într-un articol pe site-ul contrepoints.org.

Acumularea de minciuni duce întotdeauna la posibilitatea să se ajungă la adevăr. În cazul coronavirusului, o triplă cenzură a guvernului chinez, combinată cu propagandă, este la originea epidemiei pe care o cunoaștem astăzi, dezvoltând o psihoză generală, paralizând piețele, anulând spectacolele de modă săptămâna trecută la Milano și reducerea numerică a călătoriilor aeriene.

Tripla cenzură chinezească

1) Primele cazuri înregistrate vizează persoane care au fost prezente in piața animalelor din Wuhan la începutul lunii decembrie 2019. Fără îndoială, pentru a evita panica generală, guvernul chinez a afirmat la început că virusul va fi transmis numai de animal, calmând astfel pe toată lumea care se temea de un risc de pandemie umană. Raționament simplist, dar posibil.

2) Pe lângă aceasta la 30 decembrie 2019, un medic chinez cu numele de Li Wenliang, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la răspândirea unui virus și a unei eventuale epidemii similare cu cea a SARS în 2003 (Sindromul respirator acut sever).

În urma lansării acestei alerte el a fost imediat subiectul unei anchete ale poliției pentru diseminarea ilegală a zvonurilor false.

Numai asta ar fi trebuit să fie suficient pentru a convinge publicul că dezvăluirile sale sunt deranjante și prin urmare că guvernul chinez cunostea pericolul acestui virus pentru specia umană. O atitudine îngrijorătoare din partea unui guvern în fața unui denunțător care va muri singur la
începutul lunii februarie 2020.

3) Chiar mai recent una dintre cele mai mari media chineze a dispărut pur și simplu în urma unui articol care acuza guvernul chinez de cenzură înainte de agravarea situației.

Un comportament surprinzător pentru o superputere a cărei imagine a libertății presei este pusă sub semnul întrebării; o dovadă suplimentară că scopul ar fi justificat mijloacele, confirmând astfel că aceste dezvăluiri au fost cu atât mai deranjante.

PROPAGANDA

În timp ce jurnaliștii locali spun că le este la fel de frică de virus ca de guvernul chinez, la 23 ianuarie 2020, OMS declară în sfârșit transmiterea umană a virusului. Cu alte cuvinte, două luni prea tarziu.

Două luni care au permis virusului să se răspândească în întreaga lume. Două luni prea lungi care au permis superputerii chineze să nu-şi paralizeze creșterea și imaginea sub pretextul unei probleme de sănătate pe teritoriul său.

Două luni prea târziu care au aratat iresponsabilitatea totală a acestei țări față de concetățenii săi și de restul lumii. Cu alte cuvinte, urmând acest raționament absurd, ar fi de preferat să se folosească şi să se abuzeze de cenzură chiar dacă aceasta înseamnă scufundarea întregii planete.

Acestea sunt consecințele cenzurii pentru care acum va trebui să ne asumăm responsabilitatea.

Responsabilități agravate, cu multă propagandă, jucând pe cuvinte, de exemplu, când OMS anunță o scădere a numărului de cazuri în China, dar că se observă în același timp o creștere a numărului de decese.

Această propagandă amintește de Cernobîl în 1986, când s-a spus că norul nu a trecut granițele! Acum COVID-19 ar face mai puține victime decât gripa sau tuberculoza în timp ce China construiește un spital de 25.000 m2 în doar 10 zile.

Cum este mai bine să faci decât să spui, cum să acționezi în situația de urgență a situației pentru a încerca să reții acest virus?

Utilizarea inteligenței artificiale

În primul rând pare necesară integrarea inteligenței artificiale în managementul sănătății noastre publice. De fapt, mai multe companii implementează algoritmi pentru a avertiza despre o posibilă epidemie, prin căutările efectuate de utilizatorii de internet și prin ținta diferitelor cuvinte-cheie.

Trebuie menționat, în această privință că firma canadiană "Blue Dot" a prezentat, înaintea guvernului chinez, ipoteza unei astfel de epidemii bazate pe proiecţiile inteligenţei artificiale.

De asemenea, este important să transmitem informații, să ne cunoaștem riscurile, dar, mai ales, să le facem cunoscute, să le confruntăm împreună. Lăsarea presei să își facă treaba prin furnizarea de informații rămâne cel mai bun mod de a gestiona epidemia.

Mai mult, consecințele pentru economie pot fi dezastruoase, împiedicând statele să-și pregătească politicile în timp util. În Franța în prezent se pune problema drepturilor angajaților în caz de carantină.

Măsuri de bun-simţ

În ceea ce privește carantina, un astfel de raționament inconsistent din partea guvernului francez a constat în plasarea, aproape de la o săptămână la alta, în carantină, cetăţenii francezi repatriați în spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris cu avionul închiriat pentru această ocazie chiar deasupra secției de oncologie,
chiar deasupra celor mai fragili pacienți.

Această aberație explică în special originea unui „plan alb” - mai ales sa nu vorbim despre un "plan roșu", amintiți-vă de comportamentul chinezilor care nu voiau să sperie cu orice preţ - din cauza medicilor sau a pacienților, prezentând în aceste zile anumite simptome fără ca cineva să fie informat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră