Populația Uniunii Europene trăiește mai mult, dar nu neapărat în cea mai bună stare de sănătate. Este diagnosticul pus, la 23 noiembrie, de OCDE și Comisia Europeană, cu recomandarea adresată guvernelor de a investi mai mult în sistemul sanitar, transmite AFP.
Trebuie să investim în capitalul uman, în educație și dezvoltarea competențelor, inclusiv în sistemul sanitar, subliniază comisarul Vytenis Andriukaitis, comisar UE în domeniul medical, în cadrul unei conferințe de presă.
Îmbătrânirea populației
Speranța de viață depășește 80 de ani în majoritatea țărilor UE, dar raportul evidențiază că nu este chiar semnul care indică o stare bună de sănătate. Aproximativ 50 de milioane de europeni suferă de boli cronice și, în fiecare an, mor peste o jumătate de milion de persoane active profesional. Bolile cardiovasculare, problemele respiratorii, diabetul și tulburările psihologice grevează în mod serios bugetul: se alocă, în medie 1,7% din PIB pentru incapacitate de muncă sau concedii medicale. Adică, un procent mai mare comparativ cu cel alocat șomajului. În 2015, cheltuielile în sănătate au reprezentat 9,9% din PIB-ul Uniunii Europene, comparativ cu 8,7% în 2005.
Un număr mare de persoane mor în continuare din cauza unor boli ce pot fi evitate, legate de factori de risc cum este tabagismul. În Uniunea Europeană, o persoană din cinci continuă să fumeze și 16% dintre adulți sunt obezi, față de 11% în 2000. Obezitatea și consumul excesiv de alcool reprezintă probleme din ce în ce mai importante în numeroase țări ale UE, regiunea, la nivel global, cu cel mai mare consum de alcool.
Inegalități
Mai avem multe de făcut pentru a reduce inegalitățile în privința accesului la servicii medicale și calitatea acestora, spune Angel Gurria, secretar general al OCDE.
În patru state din UE - Cipru, Grecia, Bulgaria și România -, 10% din populație nu beneficiază de servicii medicale de bază.
După criza din 2008, proporția populației aflate în această situație din motive financiare a crescut în multe țări, în special în familiile cele mai sărace; în special în Grecia, unde procentele au crescut de la 4% la 10%.