Cercetătorii de la Riken Brain Science Institute din Japonia au descoperit o soluție pentru combaterea dificultăților de ordin social în cazul persoanelor cu autism, transmite site-ul topsante.
În opinia acestora, aceste dificultăți sunt legate de un deficit de producție și circulație a serotoninei în creier. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au făcut studii pe șoareci suferinzi de tulburări de spectru autist. ”Noi am descoperit că acești șoareci prezentau un nivel al serotoninei anormal de mic în unele zone ale creierului, comparativ cu șoarecii-martori: or, acest neurotransmițător este implicat în reglarea emoțiilor, cel care ar putea fi explicația acestor anomalii de comportament”.
Cercetătorii au efectuat teste pe șoareci suferinzi de tulburări de spectru autist. După naștere, timp de trei săptămâni, acestor șoareci li s-au administrat un inhibitor selectiv de recaptare a serotoniei (ISRS), un medicament psihotrop, care are rolul de a mări nivelul de serotonină. Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei sunt prescriși în cazuri de depresie sau anxietate.
La finalul acestui experiment, cercetătorii au constatat că șoarecii tratați cu ISRS aveau mai puține dificultăți sociale comparativ cu perioada anterioară administrării tratamentului. Acest parametru a fost controlat eliberând șoarecii într-un spațiu cu șoareci necunoscuți.
”Bineînțeles, această descoperire nu poate fi încă extinsă pe oameni”, precizează cercetătorii niponi, care au publicat rezultatele studiului lor în revista Science Advances. În schimb, ea poate să deschidă calea spre noi tratamente destinate persoanelor cu tulburări de spectru autist, susțin autorii studiului.
Porivit helpautism, ”autismul este o afecţiune considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down. Statisticile internaţionale ne arată că 1 din 68 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creştere continuă a numărului acestora.
Autismul este o tulburare de origine neurobiologică ce afectează copilul până la vârstă de 3 ani, până la această vârstă deficienţele sunt evidente şi poate fi stabilit un diagnostic. Autismul implică toate palierele de dezvoltare: cognitiv, comportamental, motricitate grosieră, motricitate fină”.