Regimul vegan şi regimul paleolitic par să fie complet diferite. Primul, recent recunoscut ca un mijloc bun de a slăbi, constă în eliminarea totală a produselor de origine animală. Al doilea, inspirat din alimentaţia strămoşilor noştri, ne recomandă să mâncăm mai mult proteine ce provin de la animale slabe.
Specialistul în nutriţie, doctorul american Mark Hyman, a inventat numele Pegan special pentru a boteza dieta pe care a inventat-o. De fapt, dr. Hyman a combinat principiile esenţiale ale celor două diete. Aşa a ajuns la un compromis, la o dietă mai uşor de respectat şi mai avantajoasă, comparativ cu fiecare dintre cele două diete, ştiut fiind că atât regimul vegan, cât şi cel paleolitic se plasează la extreme.
Avocado, orez integral, măsline, nuci, fără lactate
Pe blogul lui, dr. Hyman explică faptul că Pegan „este un regim alimentar mai profitabil pentru sănătate noastră şi a planetei. Este ecologic, durabil şi respectă viaţa animalelor. Dr. Hayman mai adaugă că, după ce a făcut cercetări de nutriţie de-a lungul a trei decenii, a analizat mii de studii ştiinţifice şi a tratat zeci de mii de pacienţi cu ajutorul nutriţiei, el a votat în favoarea regimului Pegan, peganismul.
Regimul Pegan se bazează pe fructe şi legume, în ansamblul alimentaţiei, ele reprezentând 75%.
Proteina de origine animală este permisă, dar ea trebuie să fie bio şi nu trebuie să depăşească 25% din totalul alimentaţiei zilnice. Animalul trebuie hrănit doar cu iarbă.
Grăsimile bune vor fi luate din avocado, măsline, nuci.
Sunt indicate cerealele complete, respectiv fără gluten, cum este quinoa şi orezul integral.
Produsele lactate trebuie evitate din cauză că afectează digestia.
Soia, chiar dacă este inclusă în regimul vegan, este totuşi exclusă din Pegan, deoarece numeroase studii au arătat că perturbă echilibrul hormonal şi este adesea modificată genetic.
În privinţa zahărului, trebuie limitat consumul, deoarece măreşte riscul de obezitate, de diabet etc.
Potrivit dr.Hyman, regimul Pegan ajută la eliminarea kilogramelor suplimentare fără efecte negative asupra stării generale de sănătate, fără sacrificii inutile, asigură normalizarea nivelului colesterolului şi reduce riscul de diabet şi boli cardiovasculare.