Cercetătorii de la Spitalul St. Michael din Toronto au realizat un studiu clinic în 14 centre de recuperare post-AVC din patru ţări industrializate. Pacienţii recuperaţi au format două grupe. Pe lângă terapie de recuperare convenţională, un grup a mai beneficiat de 10 şedinţe de câte o oră de realitate virtuală, folosindu-se sistemul Nintendo Wii, şi celălalt grup, de activităţi simple, cum ar fi jocul de cărţi sau de domino.
Rezultatele i-au surprins pe autorii studiului. Jocurile de cărţi, de domino sau de realitate virtuală sunt la fel de eficiente: în doar două săpătmâni, pacienţii din cele două grupe şi-au îmbunătăţit capacităţile motrice cu aproximativ 30%. După o lună de la începutul studiului, performanţele lor motrice au progresat cu 40%, procent de recuperare.
Nu este o diferenţă semnificativă între cele două grupe în termeni de forţă, dexteritate, motricitate generală, calitatea vieţii sau activităţi zilnice, a declarat doctorul Saposnik, autorul studiului. Avem tendinţa de a considera că noua metodă este mai bună comparativ cu celelalte mai vechi, dar, uneori, nu e cazul. În acest studiu, noi am observat că activităţile recreative simple care pot fi realizate oriunde pot fi la fel de eficiente ca soluţiile mai elaborate, spune dr. Saposnik.