Rată de 3 la mie. Orban anunță restricții în Capitală: școlile se vor închide, masca va fi obligatorie în toate spațiile publice

18 Oct 2020 | scris de A.V.
Rată de 3 la mie. Orban anunță restricții în Capitală: școlile se vor închide, masca va fi obligatorie în toate spațiile publice

Premierul Ludovic Orban a anunțat duminică seară  mai multe măsuri ce vor fi luate în Capitală, după ce rata de infectare cu noul coronavirus a trecut de trei cazuri la o mie de locuitori.

Prefectul Bucureștiului va convoca reuniunea Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, va constata depășirea pragului de 3 la mie și luarea măsurilor, care sunt stabilite prin prevederile legii și prin prevederile Hotărâre de Guvern privind starea de alertă.

 Principalele măsuri sunt cunoscute, din cuprinsul Hotărârii de Guvern. În primul rând, obligativitatea portului măștii în toate spațiile deschise, alături de spațiile închise, să nu se înțeleagă că nu este permisă purtarea măștii în spațiile închise. Deci, obligativitatea portului măști în toate spațiile deschise. În al doilea rând, suspendarea cursurilor școlare și organizarea cursurilor orelor în sistem online, în toate școlile. În al treilea rând, suspendarea activităților în teatre, cinematografe, restaurante, cafenele, în spații închise.

 Acestea sunt principalele măsuri care sunt adoptate. Ele sunt cunoscute din momentul în care am prezentat, după adoptare, Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă și Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență va trebui să le implementeze și, evident, să și gândească un plan de implementare.”, a declarat premierul.

 Ludovic Orban a menţionat că, în ceea ce îi priveşte pe părinţi, „imediat după luarea deciziei” va fi adoptată marţi sau miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă care va avea prevederi clare legate de asigurarea a 75% din salariu pentru un părinte care să stea acasă cu copilul în cazul în care se organizează învăţământul în sistem online.

Știu că există o anumită neliniște în rândul părinților, legată de începerea activității școlare online. Imediat, după luarea decizie, știți că noi avem o Ordonanță de Urgență în curs de adoptare pe care am dezbătut-o în primele ture și pe care o vom adopta săptămâna viitoare, marți sau miercuri, care va avea prevederi clare legate de asigurarea a 75% din salariu pentru un părinte, care să stea acasă cu copilul în cazul în care se organizează învățământul în sistem online.”, a punctat Ludovic Orban.

Şeful Guvernului a mai adăugat că s-au achiziţionat tabletele necesare elevilor din municipiul Bucureşti şi că acestea au fost sau urmează a fi distribuite, în unele cazuri, prin intermediul unităţilor de învăţământ, elevilor din familii defavorizate din punct de vedere financiar.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat duminică 3.920 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 180.388. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat şi 60 de decese, bilanţul fiind de 5.872.

În prezent, 749 de persoane sunt internate la Terapie Intensivă. Bucureştiul a trecut de pragul de 3 în ceea ce priveşte incidenţa cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile raportate la mia de locuitori. În ultimele 24 de ore, în Capitală au fost înregistrate 770 de noi cazuri de COVID-19.

Intrarea în vigoare a măsurilor aferente depășirii pragului de 3 la mie, se face după ce Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență va face constatarea depășirii pragului și, implicit, va anunța măsurile.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră