Program de testare gratuită pentru depistarea cancerului de colon

04 Mai 2022 | scris de Istvan Deak
Program de testare gratuită pentru depistarea cancerului de colon

Cancerul de colon depistat din timp poate fi tratat cu succes în 9 din 10 cazuri, spun specialiștii. Această boală gravă poate fi chiar prevenită prin teste specifice. Pe aceste date se bazează programul Fundației Renașterea de testare gratuită a populației. Astăzi, campania a ajuns și în județul Argeș.

Proiectul Fundației Renașterea vizează peste 50 de mii de persoane, în special din grupuri vulnerabile, cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani.

„Putem să vindecăm un cancer detectat precoce și putem să prevenim un cancer care nu a apărut încă. (…) În absența screeningului, incidența va crește cu 80% până în 2040„, a declarat, pentru stiri.tvr.ro, profesor dr. Mircea Diculescu, de la Institutul Fundeni.

Prevenţia şi diagnosticul precoce al cancerului colorectal sunt esenţiale în programele de luptă împotriva acestei maladii.

Cătălina Negară, reprezentant Fundaţia Renaşterea, a afirmat, la rândul său, că „depistată la timp, această afecțiune poate fi tratată cu succes în 9 din 10 cazuri, iar prin efectuarea regulată a screeningului, 6 din 10 cancere pot fi prevenite„.

„Avem două centre medicale, două unități mobile cu care ne deplasăm în mediul rural tocmai pentru a ajuta persoanele vulnerabile„, afirmă Mihaela Geoană, președinte-fondator al Fundației Renașterea.

Activităţile de screening se derulează prin intermediul medicilor de familie, cărora li s-au pus la dispoziţie teste, accesorii, frigidere şi materiale consumabile.

Până acum, 10.400 de persoane au completat chestionarul de risc pentru cancer colorectal.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră