Nucile reduc riscul de recidivă a cancerului de colon

18 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
 Nucile reduc riscul de recidivă a cancerului de colon

Nucile, migdalele, alunele pot contribui la reducerea riscului de recidivă în cancerul de colon, demonstrează un studiu american, aflat pe agenda Congresului internațional de oncologie clinică (ASCO, Chicago 2-6 iunie 2017). 

Cercetătorii de la Institutul de Oncologie Dana Farber (SUA) au efectuat un studiu având ca obiectiv beneficiile consumului de oleaginoase. În 2013, autorii acestui studiu arătau, în publicația New England Journal of Medicine, că persoanele care consumă în mod constant nuci au risc cu 29% mai mic de a deceda din cauza bolilor cardiovasculare, un risc cu 11% mai mic de deces prin cancere. 

Studiul cercetătorilor de la Institutul de Oncologie Dana Farber au fost interesați să știe dacă nucile, migdalele, alunele previn reapariția cancerelor sau încetinesc progresia tumorii. Pentru aceasta ei au monitorizat timp de șapte ani 826 de pacienți tratați pentru cancer de colon metastazat. 

Autorii studiului au obsevat că bolnavii care consumă aproximativ 50 de grame de nuci pe săptămână au avut o perioadă cu 42% mai mare de supraviețuire fără boală și o rata de supraviețuire globală mai mare cu 57%, comparativ cu pacienții ne-consumatori. 

De asemenea, s-a înregistrat o rată mai mică de deces în cazul pacienților care respectă recomandările medicilor legate de evitarea sedentarismlui (cel puțin 30 de minute de exerciții fizice, zilnic) și de alimentație.

Stilul de viață

Consumul de nuci reprezintă un factor ce face parte din stilul de viață și care are potențialul de a reduce riscul de revenire a cancerului de colon, a subliniat dr. Temidayo Fadelu, coordonatorul studiului, citat de site-ul  pourquoidocteur. 
Specialistul insistă asupra necesității ca pacientul să adopte un stil de viață care presupune exerciții fizice zilnice, greutate normală, reducerea consumului de zahăr.

Totuși stilul de viață sănătos nu poate lua locul tratamentelor standard în cancerul de colon, avertizează dr. Fadelu. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră