Până în prezent, în țara noastră, ”nu s-au izolat tulpini de viruși gripali”, dar la începutul lunii noiembrie trebuie să înceapă vaccinarea antigripală, a anunțat prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.
”Vaccinarea antigripală are o perioadă optimă de administrare — intervalul octombrie-decembrie, însă acest lucru trebuie să țină cont și de circulația virusurilor gripale în Europa și în țara noastră. Până în momentul de față, nu s-au izolat tulpini de viruși gripali în România, iar în momentul în care vor începe să se izoleze tulpini de virus gripal în țara noastră de la pacienți practic putem discuta despre debutul sezonului epidemic gripal. Durează circa două săptămâni până imunitatea se instalează la nivele convenabile. Trebuie să începem cât mai curând, sper că la începutul lunii noiembrie, vaccinarea antigripală să debuteze", a subliniat prof. dr. Rafila, la a VI-a ediție a Aspen Healthcare Forum, organizat de Institutul Aspen România.
Vaccinarea antigripală se adresează tuturor, dar mai ales persoanelor cu complicații grave, cadrelor medicale, ”care nu numai că trebuie protejate împotriva gripei, ci trebuie protejate întrucât ar putea transmite pacienților”, a precizat prof. dr. Alexandru Rafila.
De asemenea, prof. dr. Rafila a spus că trebuie încurajată industria românească de medicamente ,”care produce cea mai mare parte a medicamentelor generice” și concomitent trebuie găsite și ”soluții pentru introducerea de noi molecule” în beneficiul pacienților.
Totodată, prof. dr. Rafila a insistat pe ideea că trebuie schimbată ”filosofia sistemlui de sănătate” centrată pe preocuparea pe medicina omului sănătos”, pe menținerea stării de sănătăte cât mai mult timp, pe dezvoltarea prevenției și a stilului de viață sănătos, în așa fel încât ”accesul la medicamente să nu fie împovărător pentru sistemul de sănătate”.