APMGR întelege preocuparea Guvernului pentru stoparea dispariției de pe piață a circa 100 de medicamente off-patent (medicamente inovative ieșite de sub protecția brevetului) ca urmare a ieftinirii acestora cu 35%, în conformitate cu prevederile legislației actuale, însă reamintește că alte câteva mii de medicamente esențiale sunt pe cale de dispariție din cauza efectelor taxei clawback. Taxa clawback are un impact fiscal de trei ori mai mare asupra prețului medicamentului generic față de cel inovativ — acest lucru a dus la dispariția a 2.000 de medicamente generice de pe piață în ultimii ani—, iar acest trend va continua, fără introducerea calculului diferențiat al taxei.
'Guvernul are obligația de a debloca proiectul de lege pentru introducerea calculului diferențiat al taxei clawback sau trebuie să-și asume responsabilitatea pentru efectele catastrofale asupra pacienților', a declarat Laurențiu Mihai, director executiv APMGR. Conform specialiștilor, medicamentele care urmează să dispară vor fi cele care se adresează unor arii terapeutice de bază, precum bolile cardiovasculare și digestive, cancerul, bolile sistemului nervos central și aparatului respirator și vor afecta în special bolnavii cronici.
Proiectul de lege care introduce taxa clawback diferențiată (Plx 425/2014) se află, în acest moment, la Comisia pentru Sănătate și Familie și la Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților (cameră decizională) și așteaptă doar avizul Guvernului pentru a fi votat. Proiectul, care a fost deja adoptat de către Senat, este recunoscut ca fiind neutru din punct de vedere bugetar.