Dr Horaţiu Suciu: Primul transplant cardiac efectuat în România după declanşarea crizei pandemice, la Târgu Mureş

03 Feb 2021 | scris de A.V.
Dr Horaţiu Suciu: Primul transplant cardiac efectuat în România după declanşarea crizei pandemice, la Târgu Mureş

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, doctorul Horaţiu Suciu, a declarat, marţi, că institutul a reuşit efectuarea primului transplant cardiac din România, de după declanşarea crizei pandemice, în condiţiile în care până la începutul lunii februarie a anului trecut erau consemnate deja patru transplanturi de cord.

"Am efectuat la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş primul transplant cardiac din anul 2020, din Romania. Receptorul este un pacient în vârstă de 42 de ani, din judeţul Sibiu, aflat de aproximativ 2 ani pe lista de aşteptare, aflat într-o stare avansată de insuficienţă cardiacă, deasupra resurselor terapeutice convenţionale (...) Este primul transplant cardiac efectuat în România după declanşarea crizei pandemice, acest lucru ne face să fim optimişti pentru că fost spartă gheaţa şi alte transplanturi vor urma. Evident că sunt şi alte probleme în continuare în acest domeniu, în primul rând un număr relativ scăzut de donatori care nu este neapărat ceva caracteristic României, fiindcă la nivel european şi mondial este notată o scădere a numărului de donatori. Dar există şi alte probleme care pot fi rezolvate dacă există dorinţă şi voinţă în sprijinul medicinei de performanţă", a declarat, presei, doctorul Horaţiu Suciu.

Doctorul a arătat că transplantul a avut loc în urmă cu câteva zile şi că starea receptorului este bună şi că este pregătit să iasă de la terapie intensivă.

Mai multe detalii, AICI

Sursa foto: IUBCVT Târgu Mureş

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră