Primul caz de coronavirus în România

26 Feb 2020 | scris de Andreea Vasilescu
Primul caz de coronavirus în România

România are începând din miercuri seară un caz de coronavirus confirmat. La ora 23:00 urmează să aibă loc o conferință de presă susținută de Victor Costache, ministrul Sănătății, și secretarul de stat Raed Arafat, directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, anunță digi24.ro.

Horaţiu Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănărăţii, a confirmat miercuri seara că primul caz de infectare cu coronavirus a fost depistat între persoanele din Gorj care au intrat în contact cu italianul bolnav, potrivit stiripesurse.ro.

Există suspiciuni că ar mai putea fi un al doilea caz de coronavirus în România, relatează Carla Tănasie, jurnalist Digi24. Testele nu sunt însă finalizate în acest caz.

Dacă se confirmă și a doua infectare, atunci cele două persoane vor fi transferate la Institutul Matei Balș din București.

Totodată, la „Matei Balș” sunt 33 de probe de la Gorj pentru care se așteaptă rezultatul.

De altfel, autoritățile italiene au anunțat miercuri seară că acesta ar fi contaminat trei persoane după ce a ajuns în țara sa. Este vorba despre un angajat și de un client al restaurantului pe care îl deține italianul în vârstă de 71 de ani, dar și despre italianul în vârstă de 51 de ani, care a fost și el în România.

Traseul italianului de 71 de ani, bolnav de coronavirus, în România
Autoritățile române au stabilit traseul italianului bolnav de coronavirus în România. Bărbatul infectat cu coronavirus a intrat în contact cu zeci de oameni din momentul în care a ajuns în Oltenia.

Acestora li se adaugă pasagerii care care au mers cu el în avion atât pe drumul dinspre Italia spre Craiova, cât şi invers. Numai în aeronavă, 44 de pasageri și angajaţi ai companiei aeriene au stat în imediata lui apropiere.

TRASEUL ITALIANULUI

Italianul a stat în România câteva zile şi s-a plimbat prin mai multe localităţi din Oltenia. Din datele obţinute de autorităţi, traseul bărbatului arată astfel:

- 18 februarie: ora 23,45, bărbatul de 71 de ani, împreună cu fiul său de 10 ani, ajung pe Aeroportul Internaţional Craiova cu o cursă de Bologna
- de la aeroport, italianul merge la o firmă de închirieri auto din Craiova unde închiriază o maşină cu care pleacă spre comuna Bâlteni, din judeţul Gorj
- 19 februarie, puţin după miezul nopţii, italianul şi fiul său ajung în satul Peşteana, la socrii
- 19 februarie, italianul îşi lasă copilul la bunici, în Peşteana, iar el pleacă spre Târgu Jiu. Aici locuieşte într-un apartament pe care îl deţine
- 20 februarie, bărbatul merge la Primăria Drăguţeşti din Gorj pentru a-şi plăti taxele şi impozitele locale
- 20-21 februarie, bărbatul are mai multe întâlniri de afaceri, în special în Târgu Jiu
- 22 februarie, italianul se întoarce la socrii săi, în Peşteana, îşi ia copilul şi pleacă spre Craiova. Aici, predă angajaţilor firmei de închirieri auto maşina şi merge la Aeroportul Internaţional. În jurul orei 14 pleacă spre Bologna într-un avion plin de oameni. În Italia medicii îl consideră suspect de coronavirus.
-25 februarie, medicii din Italia confirmă că bărbatul este infectat cu cronavirus. Autorităţile din România intră în alertă. Toate persoanele care au intrat în contact cu bărbatul sunt căutate pentru a fi testate de medici.

UPDATE

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, a anunţat, miercuri seara, confirmarea primului caz de infecţie cu coronavirusul COVID-19 din România, fiind vorba de un pacient din Gorj, aflat în acest moment în carantină.

"Da, putem confirma, există diagnosticul virusologic pozitiv realizat la Institutul Matei Balş, confirmat de profesorul Streinu Cercel. Este vorba de un pacient din grupul de la Gorj", a declarat Moldovan, la Antena 3.

El a adăugat că persoana respectivă este în carantină şi urmează să se decidă internarea sa. 

UPDATE

CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE CORONAVIRUS (Covid‐19) 10 elemente comportamentale care trebuie urmate:

1‐ Spălați‐vă mâinile de multe ori;
2‐ Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
3‐ Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
4‐ Acoperiți‐vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
5‐ Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul;
6‐ Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
7‐ Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care
acordați asistență persoanelor bolnave;
8‐ Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
9‐ Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v‐ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțin 14 zile;
10 ‐ Animalele de companie nu transmit coronavirus.

1. Spălați‐vă mâinile de multe ori
Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Dacă nu există apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.
Spălarea mâinilor elimină virusul.

2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute
Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

3. Nu vă atingeți ochii , nasul și gura cu mâinile
Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel evitați atingerea dacă nu v‐ați spălat bine mâinile.
Mâinile intră în contact cu suprafețele contaminate de virus răspândindu‐se în tot corpul.

4. Acoperiți‐vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți
Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într‐un șervețel, de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție și spălați mâinile. Dacă în momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul
Momentan, nu există cercetări științifice care evidențiază că folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid‐19). Antibioticele funcționează doar împotriva bacteriilor, nu împotriva virusului.
Covid‐19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool
Dezinfectanții chimici ce pot ucide coronavirus (Covid‐19) sunt dezinfectanți ce conțin clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

7. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave
Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus și prezentați simptome de tuse, strănut sau în cazul în care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O călătorie recentă în China sau zonele în carantină din Europa, cu simptome respiratorii).
UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE ‐ ajută și limitează răspândirea virusului, dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.

8. Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase
Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăiește mult timp pe suprafețe. Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid‐19).

9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v‐ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile
Perioada de incubație a noului coronavirus este cuprins intre 1 și 14 zile. Dacă v‐ați întors dintr‐o călătorie din China sau zonele în carantină din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s‐au întors din China sau zonele în carantină din Europa de mai puțin de 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți șervețele de unică folosință și spălați bine mâinile.

10. Animalele de companie nu transmit coronavirus
În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră