Numărul cazurilor de contaminare cu coronavirus în Italia, în creștere. Zece persoane au murit

25 Feb 2020
Numărul cazurilor de contaminare cu coronavirus în Italia, în creștere. Zece persoane au murit

Numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus depistate în Italia a crescut la 322, iar dintre acestea 10 persoane au decedat, a anunţat marţi într-o conferinţă de presă directorul Agenţiei de Protecţie Civilă, Angelo Borrelli.

Cele 10 decese au intervenit de vineri până marți.

Autorităţile italiene au declanşat o investigaţie asupra preţurilor pentru măşti medicale şi geluri dezinfectante care au explodat pe internet după izbucnirea epidemiei de coronavirus în nordul Italiei, au declarat marţi doi magistraţi de rang înalt citaţi de Reuters.

Italia se confruntă cu cea mai mare epidemie de coronavirus din Europa.

Pe măsură ce boala s-a răspândit, mulţi farmacişti susţin că au rămas fără măşti medicale şi dezinfectante de mâini şi numeroase persoane au recurs la site-uri de vânzări online, unde preţurile au crescut vertiginos.

"Preţul măştilor comercializate online a crescut de la un cent la zece euro bucata, iar o sticlă de dezinfectant de un litru care săptămâna trecută costa 7 euro a ajuns ieri (luni - n.r.) la 39 de euro", a spus Siciliano.

Vânzările de geluri dezinfectante în Italia au crescut la 900.000 de bucăţi în primele şase săptămâni ale lui 2020, o creştere de nouă ori faţă de anul trecut, şi ar urma să crească la un milion până la sfârşitul lui februarie, informează marţi institutul de cercetare Nielsen.

"Vânzările de geluri igienice de mâini au crescut astronomic. Rafturile marilor retaileri (hipermarketuri, supermarketuri, farmacii, etc.) au fost golite", potrivit Nielsen.

După ce epidemia a luat amploare în Italia, poliţia a emis avertismente că infractori care se dau drept inspectori de sănătate, voluntari ai Crucii Roşii sau angajaţi ai Protecţiei civile au folosit legitimaţii false pentru a intra în casele oamenilor şi a fura bani sau alte obiecte de valoare.

France Presse relatează, de asemenea, că escrocii încearcă să profite de epidemia de coronavirus din Italia.

Marţi dimineaţă, un internaut a scos la vânzare un flacon de un litru de soluţie anti-bacteriană "Amuchina" pentru 300 de euro pe site-ul de vânzări Ebay. Pentru un dezinfectant destinat copiilor Neo baby, doritorii trebuie să-i plătească vânzătorului nu mai puţin de 240 de euro.

Răspândirea coronavirusului a creat panică în întreaga lume. Bilanțul deceselor este în scădere în China, însă situația este îngrijorătoare în Iran, Coreea de Sud și Italia, anunță Digi24.

UPDATE

Printre persoanele infectate cu coronavirus se află și un bărbat de 71 de ani, internat la un spital din Rimini. Acesta a vizitat recent România, unde a avut mai multe întâlniri de afaceri. Informația este confirmată și de Ministerul Afacerilor Externe.

"În continuarea informațiilor referitoare la cazul cetățeanului în vârstă de 71 de ani, depistat ca infectat cu virusul COVID-19, Grupul de Comunicare Strategică face următoarele precizări:

Bărbatul are cetățenie italiană și, potrivit informațiilor disponibile la acest moment, a fost în România, în Craiova, în perioada 18-22 februarie.
În această perioadă bărbatul a vizitat rudele soției sale, cetățean român, și a avut mai multe întâlniri de afaceri. Autoritățile române au activat protocoalele necesare în acest tip de situație, urmând a fi declanșată o anchetă epidemiologică și dispuse măsurile de carantină sau izolare, după caz", potrivit unui comunicat remis de Grupul de Comunicare Strategică.

SPERANȚĂ

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a explicat, la Digi24, că rezistența noului coronavirus, Covid-19, va scădea atunci când temperaturile vor crește la peste 20 de grade.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră