Ce boli sunt în piscine: de la astm la cancerul de vezică
Nu întâmplător toate piscinele şi ştrandurile etc. trebuie dotate cu duşuri, tocmai pentru ca, imediat, ce aţi ieşit din apă să faceţi un duş şi să vă protejaţi astfel de câteva boli grave.
Un studiu precedent aducea probe potrivit cărora cocteiul urină-clor provoacă iritarea ochilor, a nasului, prurit pe piele. De asemenea, inhalarea gazelor poate provoca tulburări de respiraţie, astm, rinite şi bronşite.
Iată că un nou studiu, de dată recentă, publicat în revista Environmental Science&Technology, realizat de cercetătorii americani, care identifică molecule mutagene, ce pot afecta ADN-ul.
Cercetătorii de la Universitatea din Carolina (SUA) au prelevat eşantioane de apă din 28 de piscine şi jacuzzi private şi publice. Ei au putut astfel să compare apa înainte şi după ce a fost folosită, în perioade normale din punct de vedere al numărului înotătorilor. Astfel, cercetătorii au putut identifica 100 de sub-produse de dezinfectare din amestecul transpiraţiei sau urinei cu clorul.
Rezultatele acestui studiu arată că apa din piscine este de 2,4 ori mai periculoasă comparativ cu apa de la robinet.
Apa din jacuzzi este de 4,1 ori mai riscantă din cauza provocării de modificări celulare. Evident, cu cât în piscină sau jacuzzi sunt mai multe persoane cu atât potenţialul mutagen este mai mare.
De asemenea, persoanele care frecventează mai des asemenea bazine sunt mai expuse riscurilor. Aceasta ar putea fi o explicaţie a creşterii numărului cazurilor de astm, boli respiratorii şi de cancer al vezicii,printre înotătorii profesionişti.
Pentru relaxare sau pentru a practica o activitate fizică cu grad mare de complexitate, înotul în piscină este un loc privilegiat. Dar pentru a profita de beneficiile acestui sport fără teama de boală, schimbaţi periodic apa din piscina personală, iar în cazul piscinei publice, faceţi duş imediat ce aţi ieşit din piscină.