Urme ale unor substanţe bănuite că ar fi perturbatori endocrini se găsesc în alimentele consumate de europeni, a avertizat marţi ONG-ul francez Generations Futures, care pledează pentru ca alimentaţia să devină un domeniu inclus în noul proiect al strategiei naţionale în privinţa perturbatorilor endocrini.
Generations Futures arată pentru prima oară că şase reziduuri de pesticide din 10 din alimentaţia europeană sunt bănuite că ar fi perturbatori endocrini.
Perturbatorii endocrini sunt substanţe de origine naturală sau artificială străine organismului. Ele pot interfera cu funcţionarea sistemului endocrin şi induce numeroase efecte nefaste asupra organismului unui individ sau asupra descendenţilor săi. Numeroase pesticide sau biocide sunt perturbatori endocrini dovediţi sau suspectaţi, se arată pe site-ul Generations Futures.
Aceste substanţe pot fi prezente în detergenţi, materiale plastice, produse cosmetice, textile, vopseluri şi în anumite pesticide.
Dintre disfuncțiile sau bolile care pot fi influențate de perturbatorii endocrini putem aminti:
• probleme cu somnul,
• probleme de dezvoltare,
• depresie,
• obezitate,
• probleme neurologice,
• cancer,
• diabet,
• probleme ale aparatului reproducător,
• infertilitate.
Reprezentanţii Generations Futures au analizat cel mai recent raport publicat de Autoritatea europeană pentru securitatea alimentelor (EFSA) care vizează reziduurile de pesticide detectate în alimente.
Acel raport, publicat în iulie şi care se bazează pe date din 2016, a ajuns la concluzia că 96% din totalul eşantioanelor analizate se află în limite legale şi că 51% dintre eşantioane erau lipsite de orice reziduu cuantificabil.
Reprezentanţii acestui ONG au insistat însă asupra procentului rămas de 49% din totalul probelor analizate, în care urme cuantificabile de pesticide au fost detectate.
Dintre cele 109.843 de eşantioane vizate, 69.433 conţineau reziduuri de pesticide care ar conţine perturbatori endocrini prezumaţi, potrivit Generations Futures. "Peste şase reziduuri de pesticide din 10 cuantificate în alimentaţia europeană sunt perturbatori endocrini prezumaţi", se afirmă într-un comunicat dat publicităţii de acelaşi ONG francez.
Pentru acest studiu, ONG-ul s-a bazat pe baza de date TEDX, care repertorizează moleculele suspectate că ar avea un efect de perturbare endocrină.
"Nu există o listă a perturbatorilor endocrini", aşa cum este cazul pentru substanţele cancerigene, iar această bază de date este "fără îndoială cea mai amplă", a declarat pentru AFP directorul ONG-ului menţionat, Francois Veillerette, scrie nouvelobs.com.
Uniunea Europeană a adoptat în decembrie criteriile de definiţie pentru perturbatorii endocrini, după o întârziere de mulţi ani, însă acea decizie nu a convins ONG-urile din acest sector. Aceste organizaţii au criticat criteriile adoptate de UE, considerându-le prea restrictive, întrucât criticii lor trebuie nu doar să demonstreze că o substanţă este un perturbator endocrin şi că ea generează efecte negative, ci şi să demontreze modul de acţiune al acestor substanţe.
RAPORTUL COMPLET, AICI.
Chimicale ca BPA, parabenii, ftalații și dioxina sunt folosite în numeroase produse pentru uz zilnic, de la cosmetice la alimente procesate și produse de plastic, precum și în pesticide. Iată cum poți ocoli aceste substanțe:
- Alege fructe și legume organice, crescute local;
- Evită conservele. Majoritatea conțin BPA, o substanță chimică nocivă pentru sănătate care împiedică coroziunea conservei;
- Încearcă să folosești cât mai puțin plastic. Este o misiune grea, însă poți începe cu obiectele de plastic pe care le folosești zilnic, cum ar fi pungi și recipiente pentru mâncare, înlocuindu-le cu alternative sigure;
- Citește etichetele produselor cosmetice. Renunță la produsele de care nu ai într-adevăr nevoie și alege în schimb alternative naturale multifuncționale, sau încearcă să-ți faci chiar tu cosmeticele;
- Produsele de curățenie sunt o altă sursă considerabilă de substanțe toxice. Există alternative simple și foarte puțin costisitoare pe care ți le poți face ușor, sau brand-uri care folosesc substanțe prietenoase cu mediul;
- Evită produsele ambalate – pe lângă substanțele toxice din ambalaj, multe dintre alimentele procesate conțin perturbatori endocrini folosiți ca aditivi sau conservanți;
- Evită produsele care conțin parfum. Acest termen ascunde o combinație de zeci, uneori chiar sute de ingrediente, printre care și ftalați;
- Lasă orezul la înmuiat peste noapte înainte de a îl prepara și folosește mai multă apă la gătit. Astfel, poți reduce nivelurile de arsenic din orez cu până la 80%.
- Caută alternative non-toxice la ierbicide și pesticide.