Gripa se transmite prin picăturile răspândite de o persoană bolnavă atunci când tușește sau strănută, dar și prin contactul cu suprafețe pe care au căzut aceste particule. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă nu numai evitarea contactului cu persoanele bolanve, dar și cu suprafețele pe care s-ar fi putut așeza picături provenite de la acestea.
În casă, pe clanțe, telecomandă, telefonul mobil, virusul gripal persistă timp de câteva zile. În 2008, cercetătorii elvețieni s-au interesat de prezeța virusului pe bancnote și trasmiterea acestuia prin intermediul mâinilor. Ei au arătat că, la temperatura camerei, virusurile gripale de pe bancnote sunt active între 1-2 ore. Alte subtipuri de virusuri gripale au reușit să rămână active timp de trei zile. Aceasta înseamnă că ne putem proteja de gripă prin spălarea cât mai des pe mâini, cu multă apă și săpun.
Deocamdată, comparativ cu alte țări, la noi încă nu este epidemie de gripă. Dar specialiștii ne avertizează că aceasta nu este exclusă în următoarea perioadă.
Potrivit informațiilor Institutului Național pentru Sănătate Publică, în fiecare an, gripa afectează între 5% si 15% din populație.
Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii, în special pentru persoanele din grupele la risc.
Grupele de risc
Institutul Național pentru Sănătate Publică avertizează că din grupele de risc de gripă fac parte: femeile însărcinate, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale cronice: astm bronșic și alte boli respiratorii, diabet zaharat și alte boli endocrine, boli de inimă, rinichi, ficat, metabolice, neurologice, obezitate precum și sistemul imunitar slăbit din cauza bolii sau de tratamente.
Gripa se răspândește de la o persoană la alta prin contactul direct cu picăturile provenite de la o persoană infectată, împrăștiate prin tuse sau strănut. De asemenea, prin contact indirect, atunci când picături sau secreții din nas sau gât se depun, de exemplu, pe mâini.
Simptome
Gripa debutează brusc, cu temperatură relativ ridicată (peste 38 de grade Celsius), dureri de mușchi și articulații, durere de cap, tuse uscată și mai rar cu rinoree și răgușeală. Complicațiile gripei pot include pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Recomandări
Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea. Vaccinul antigripal nu conține virusuri gripale vii. Acest lucru înseamnă că vaccinul nu poate provoca gripă sau alte infecții. Pentru a limita răspândirea gripei, dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive: • Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun. • Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați. • Apoi acoperiți și aruncați șervețel folosit. Nu reutilizați batistele sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate. • Dacă nu aveți un șervețel disponibil: strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu brațul. • Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical.
Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, spune că în această lună încă există recomandare pentru administrarea vaccinului, mai ales persoanelor din categoriile cu risc de gripă.