Peste 20 de milioane de oameni sunt complet izolați din cauza epidemiei de pneumonie virală care se răspândește cu viteză în China, dar și în țările vecine. Trei orașe sunt în carantină totală. Numărul morților a ajuns la 25 - toți din China! Cazuri confirmate sunt aproape 650, dar cifra ar putea fi mult mai mare.
La Beijing au fost anulate toate festivitățile de Anul Nou, pe care chinezii îl sărbătoresc pe 25 ianuarie. Deocamdată, nu e niciun caz în Europa, dar Bruxelles-ul a ridicat gradul de alertă.
Bătălia cu misteriosul virus se duce chiar de pe aeroporturi. Tot mai multe țări îi monitorizează la sosire pe pasagerii veniți din centrul Chinei.
Au fost închise complet două orașe.
În Wuhan, o metropolă de 11 milioane de locuitori, locul de unde a pornit pneumonia virală, transportul public a fost suspendat. Localnicii povestesc că nici cu mașina personală nu mai pot ieși din oraș.
La câteva ore s-a instituit carantina și în orașul învecinat, Huanggang. Totul cu speranța că epidemia va fi stăvilită.
Gauden Galea, director Organizația Mondială a Sănătății: "Nu a mai recurs nimeni la așa ceva, așa că, în acest moment, nu putem ști dacă această carantină va da rezultate".
Din cauza pneumoniei virale, la Beijing au fost anulate serbările tradiționale, cu dansul leului și al dragonului, și toate târgurile din jurul templelor.
Apar noi și noi cazuri în străinătate. Până cum sunt confirmate cazuri de îmbolnăvire în Arabia Saudită, Vietnam, Thailanda, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Statele Unite.
Pe marile aeroporturi ale lumii, pasagerii veniți din centrul Chinei sunt controlați medical.
La Roma, pe Fiumicino, a fost format "coridorul virusului", special pentru călătorii care au plecat din Wuhan cu ultima cursă înainte de suspendarea zborurilor.
Deocamdată, nu este niciun caz de infecție în Uniunea Europeană. Totuși, nivelul de alertă a fost ușor crescut.
Stefan De Keersmaecker, purtător de cuvânt Comisia Europeană: "Centrul European pentru Prevenirea Bolilor consideră că riscul ca virusul să intre pe teritoriul UE a crescut de la scăzut la moderat".
La Londra, Camera Comunelor a convocat oficiali de la Ministerul Sănătății pentru a prezenta măsurile decise.
Matt Hancock, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii: "Suntem gata să răspundem corespunzător, în orice situaţie. Medicii au primit deja instrucţiuni referitoare la detectarea şi investigarea posibilelor cazuri".
Misteriosul coronavirus, numit așa după forma de coroană pe care o are, se transmite de la om la om prin secreții nazale - tuse sau strănut - și prin contaminarea, de exemplu, a clanțelor sau a mânerelor de balustradă.
Sunt diverse ipoteze privind animalul care a transmis la om acest virus: fie o specie de șarpe asiatic, fie bursucii sau liliecii, ținând cont că supa de liliac este o delicatesă foarte căutată în centrul Chinei.