OMS recomandă administrarea vaccinului anti-Covid-19 al AstraZeneca și la persoanele în vârstă de peste 65 de ani

11 Feb 2021 | scris de A.V.
OMS recomandă administrarea vaccinului anti-Covid-19 al AstraZeneca și la persoanele în vârstă de peste 65 de ani

Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) recomandă administrarea vaccinului împotriva Covid-19 al AstraZeneca și la persoanele în vârstă de peste 65 de ani. Anunțul a fost făcut miercuri de către un reprezentant al OMS, în cadrul unui briefing de presă. 

Decizia experților a fost luată după analiza datelor privind eficacitatea și siguranța vaccinului AstraZeneca, argumentul fiind că beneficiile utilizării vaccinului sunt mult mai mari decât riscurile.

Vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca a fost autorizat în 29 ianuarie în Uniunea Europeană. Autorizația este valabilă pentru imunizarea persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani, fără limită superioară de vârstă.

Cu toate acestea, mai multe state europene au decis să folosească acest vaccin doar pentru imunizarea împotriva Covid-19 doar a persoanelor cu vârsta de cel mult 65 de ani sau chiar 55 de ani, în cazul României.

Motivul invocat a fost că studiul clinic pe baza căruia vaccinul a primit autorizație în UE a cuprins în principal voluntari cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.

România a primit până acum o singură tranșă de vaccinuri AstraZeneca, cu 81.600 de doze. Vaccinul se administrează în două doze și este recomandat, în România, pentru imunizarea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani. Intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră