În 2012, diabetul a fost cauza directă a 1,5 milioane de decese, dintre care 80% s-au înregistrat în ţările cu venit mediu şi scăzut.
În 2014, aproximativ 9% din populaţia adultului a globului (vârste peste 18 ani), erau diabetici. OMS prognozează că, în 2030, diabetul va fi a şaptea cauză de deces în lume.
De mai mulţi ani se vorbeşte în termeni de epidemie despre diabet. Astfel, epidemia de diabet progresează, deşi prin măsuri ce ţin de stilul de viaţă, această boală ar putea fi ţinută la distanţă.
Totuşi, experienţa arată că menţinere greutăţii normale a corpului, evitarea sedentarismului prin practicarea zilnică a unui set de exerciţii fizice şi alimentaţia echilibrată pot să reducă riscul de diabet. De asemenea, OMS subliniază că diabetul poate fi tratat, controlat şi pot fi evitate complicaţiile.
OMS va lansa, în 2016, primul raport asupra diabetului, în care va expune ce reprezintă diabetul la ora actuală, precum şi consecinţele asupra populaţiei globului, insistând asupra necesităţii unui sistem de sănătate publică mai puternic, mai performant, capabil să facă faţă realităţii evidenţiate de aceste cifre.