Al doilea val de Covid-19 și-a făcut simțită prezența, dar pentru cât timp? La această întrebare încearcă să răspundă săptămânalul conservator The Spectator, care descifrează „ cel mai rău scenariu plauzibil” pe care se bazează guvernul britanic atunci când decide asupra măsurilor de sănătate.
„Logica pare să ne scape în vremuri de pandemie, dar de la începutul toamnei, căile Covid-19 au fost și mai impenetrabile”, spune The Spectator, în ediția din 31 octombrie. Marea Britanie este încă departe de cele 50.000 de contaminări pe zi de care se temeau în septembrie consilierii științifici ai lui Boris Johnson. Cu toate acestea, ziarul conservator spunea, „panica pare acum exponențială”.
Deci, întreabă săptămânalul britanic, „intrăm serios într-o iarnă foarte lungă”? Pentru a ne face o idee mai precisă, trebuie să ne uităm la proiecțiile Grupului științific consultativ pentru situații de urgență SAGE. Acesta a formulat un „scenariu plauzibil al celui mai rău caz” pentru iarnă, un document pe care The Spectator l-a postat pe site-ul oficial.
Un posibil vârf la sfârșitul lunii februarie
Conform acestui scenariu catastrofal – care este „o ipoteză, nu o predicție”, insistă ziarul – al doilea val ar putea cauza „85.000 de decese” și „356.000 de spitalizări” în Regatul Unit. Dar „ceea ce este cu adevărat diferit de data aceasta este durata: valul doi se va înrăutăți până în martie anul viitor”. Confruntat cu posibilitatea unei „perioade de toamnă dificile, urmată de un vârf major în iarnă”, scenariul prevăzut de SAGE solicită „menținerea restricțiilor până în aprilie – poate mai mult”.
Curba deceselor legate de Covid-19, în ipoteza formulată de grup, ar putea crește semnificativ începând din decembrie, atingând apogeul său la sfârșitul lunii februarie. „Și mai presus de toate, continuă The Spectator, toate aceste cifre sunt mult mai mari decât în timpul primului val”: în timp ce vârful spitalizărilor s-a apropiat de 20.000 primăvara trecută, ar putea ajunge la 25.000 în această iarnă.
Aceste ipoteze, rezumă The Spectator, „vă pot părea o exagerare delirantă sau o analiză perfect sănătoasă. Sau o subestimare: numărul cazurilor a început să crească în septembrie, și nu în noiembrie, așa cum a prezis grupul strategic în această vară”. Dar ceea ce este important de înțeles, explică articolul, este că guvernul își bazează deciziile pe aceste cifre: „Cel mai rău scenariu plauzibil poate să nu se întâmple niciodată, dar oficialii trebuie să își organizeze intervenția pe această bază. Tocmai asta îl înspăimântă pe Boris Johnson”.