Marea Britanie este „gata să arunce 3,5 milioane de doze de vaccin Pfizer”, în ciuda faptului că perioada de valabilitate a fost deja prelungită

07 Feb 2022
Marea Britanie este „gata să arunce 3,5 milioane de doze de vaccin Pfizer”, în ciuda faptului că perioada de valabilitate a fost deja prelungită

Zeci de milioane de doze au fost trimise de Crăciun dar surse medicale spun că unele clinici mai au încă mai mult de jumătate din aceste vaccinuri. Ei au acuzat autoritățile că au trimis vaccinuri Covid „cu mult peste cerere” .

 

Până la 3,5 milioane de doze de vaccin Covid ar trebui aruncate după ce au ajuns la data de expirare, a dezvăluit Daily Mail.

O notă scursă luna trecută a dezvăluit că zeci de milioane de doze trimise la spitale, cabinete de medici și farmacii înainte de Crăciun pentru a lupta împotriva Omicron au rămas în mare parte nefolosite. Sursele NHS spun că mai mult de jumătate din dozele trimise unor clinici sunt încă „în frigidere”, pe fondul scăderii cererii pentru vaccinuri de rapel.

Perioada de valabilitate a fost extinsă de la 31 la 45 de zile luna trecută, pentru a le oferi mai mult timp pentru a ajunge la pacienți. Dar chiar și cu această extensie, sursele spun că acestea sunt acum pe cale să depașească data limită de utilizare și să fie aruncate.

Săptămâna trecută data de expirare pentru vaccinurile dezghețate Moderna - folosite și în lansare - a fost prelungită de la 30 la 60 de zile, dar există temeri că și acestea ar putea expira.

Lansarea booster-ului de vaccin din Marea Britanie este una dintre cele mai bune din Europa, depășind alte națiuni, inclusiv Franța și Germania. Opt din zece din cele 39 de milioane de persoane eligibile pentru rapel în Anglia au primit deja doza maximă, arată cifrele.

O sursă de asistență medicală – care nu a fost numită – a spus că clinica lor a primit stocuri „cu mult peste cerere” de Crăciun. „Ni s-a spus că putem prelungi (data de expirare a vaccinurilor) cu două săptămâni, dar asta întârzie inevitabilul”, au spus ei.

„Amploarea excedentului depășește cererea de câteva luni... logistica a pompat mult prea mult stoc în sistem, dublu față de ceea ce era necesar dacă suntem reprezentativi”.

Cu toate acestea, autoritățile medicale NHS din Anglia au contestat faptul că au trimis prea multe doze, spunând că clinicile sunt responsabile pentru comandă în propria lor aprovizionare.

O purtătoare de cuvânt a declarat: „NHS a oferit aprovizionare suplimentară site-urilor pe baza cererii așteptate și a dozelor solicitate.

„NHS continuă să încurajeze oamenii să se prezinte – în special pe cei care nu au putut să-și primească rapelul deoarece au fost testați pozitiv pentru Covid, în conformitate cu sfaturile autorității medicale.”

Sursa: Daily Mail

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră