Pfizer face eforturi să intervină în procesul medicilor care solicită de la FDA informații despre vaccinul COVID

28 Ian 2022 | scris de M.N.
Pfizer face eforturi să intervină în procesul medicilor care solicită de la FDA informații despre vaccinul COVID
  • Compania de medicamente spune că dorește să protejeze secretul comercial și informațiile despre afaceri

  • Reclamanții susțin că cererea Pfizer pentru instanța federală din Texas este prematură

 

Pfizer Inc dorește să intervină într-un proces federal din Texas care solicita informații de la Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente despre acordarea licenței vaccinului COVID-19 al companiei, o mișcare despre care reclamanții care dau în judecată FDA pentru a obtine date o consideră prematură.

Avocații Pfizer i-au spus judecătorului de district Mark Pittman pe 21 ianuarie că Pfizer dorește un rol în proceduri pentru a ajuta FDA să evite dezvăluirea „nepotrivită” a secretelor comerciale și a informațiilor comerciale confidențiale.

Marți seara, grupul de medici și oameni de știință care au dat în judecată anul trecut pentru accesul public la înregistrările de licențiere Pfizer ale FDA, au declarat într-un dosar că cererea companiei de a intra în proces a fost prematură, deoarece reclamanții nu au contestat nicio redactare a înregistrărilor solicitate.

La începutul acestei luni, judecătorul a ordonat eliberarea rapidă a sute de mii de documente, denumind cazul „de o importanță publică capitală”. Agențiile guvernamentale americane controlează divulgarea informațiilor în conformitate cu legile federale privind înregistrările publice, dar companiile pot contesta și chiar da în judecată pentru a bloca dezvăluirea anumitor detalii.

FDA a declarat marți în dosarul său că a salutat oportunitatea de a se coordona cu Pfizer pe fondul a ceea ce agenția a numit „circumstanțe neobișnuite și într-adevăr extraordinare” ale cazului. Pittman a programat o audiere pentru vineri pentru a analiza oferta Pfizer de a interveni.

Se așteaptă, de asemenea, că judecătorul va prelua preocupările logistice ale FDA cu privire la ordinul său din 6 ianuarie, care a ordonat agenției să elibereze 55.000 de pagini lunar începând cu 1 martie.

FDA a refuzat să comenteze miercuri, iar Pfizer a declarat într-o declarație că intervenția sa „va ajuta la accelerarea eliberării documentelor”.

FDA a atras mai devreme critici cu privire la planul său de a lansa 500 de pagini pe lună, ca răspuns la cererea din partea Profesioniştilor din Sănătate Publică şi Medicină pentru Transparenţă, un program care ar dura mai mult de 50 de ani.

În dosarul său, Pfizer a spus că compania sprijină dezvăluirea publică a înregistrărilor FDA „pentru a promova transparența și încrederea publicului în vaccin”. Dosarul companiei spunea că nu a avut cunoștință de proces înainte de a citi rapoartele din presa despre acesta.

Reclamanții au spus în dosarul lor că Pfizer ar putea ajuta FDA fără a interveni în proces. Avocații reclamanților au mai spus că nu se vor opune intervenției Pfizer dacă „implicarea companiei este limitată pentru a preveni întârzierea sau prejudiciul”.

Sursa: Reuters

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră