Vaccinuri: ce este în mesajele text schimbate între Ursula von der Leyen și șeful Pfizer?

29 Ian 2022 | scris de M.N.
Vaccinuri: ce este în mesajele text schimbate între Ursula von der Leyen și șeful Pfizer?

Mediatorul UE solicită Comisiei Europene să fie transparentă cu privire la aceste mesaje.

Comisia va trebui să efectueze investigații pentru a găsi mesajele text schimbate la începutul anului 2021 între președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și șeful grupului farmaceutic Pfizer, Albert Bourla, în contextul negocierilor contractuale pentru achiziționarea a 1, 8 miliarde de doze de vaccinuri. Acest lucru a fost anunțat vineri de mediatorul UE Emily O'Reilly.

„Modul limitat în care a fost tratată această cerere de acces public la documente a făcut să nu se încerce să se identifice dacă mesajele text în cauză au existat. Acest mod de a acționa nu corespunde așteptărilor în ceea ce privește transparența și standardele administrative în cadrul Comisiei”, a spus ea într-un comunicat de presă.

 

Pentru a înțelege acest caz, trebuie să ne întoarcem la publicarea, în aprilie 2021, a unui interviu acordat New York Times de președintele Comisiei în care a susținut că a făcut schimb de mesaje timp de o lună cu șeful Pfizer. Un jurnalist introdusese, în acest proces, o cerere de acces la aceste mesaje precum și la documentele referitoare la încheierea acestui contract uriaș. Însă instituția nu i-a furnizat conținutul mesajelor în cauză, pe motiv că aceste SMS-uri nu fac parte din documentele înregistrate de instituție. Apoi a apelat la avocatul mediator al UE, care a deschis o anchetă în septembrie 2021. Ea a emis un aviz vineri.

În observațiile sale, mediatorul UE consideră că SMS-urile intră în domeniul de aplicare al legislației UE privind accesul public la documente.

„Dacă mesajele text se referă la politicile și deciziile UE, ele ar trebui tratate ca documente ale UE”, spune ea. Potrivit regulamentului UE care se ocupă de această problemă, un document cu „orice conținut, indiferent de suport (scris pe hârtie sau stocat în formă electronică sau sub forma unei înregistrări sonore, vizuale sau audiovizuale) referitor la o chestiune legată de politici, activități și decizii se încadrează în sfera instituției de responsabilitate”.

Prin urmare, mediatorul invită Comisia „să solicite biroului privat al președintelui să caute din nou mesajele text relevante, specificând că căutarea nu ar trebui să se limiteze la documentele înregistrate sau documentele care îndeplinesc criteriile sale de înregistrare” și să determine, apoi, dacă acestea trebuie să fie supuse accesului public. Instituția are până pe 26 aprilie să răspundă acestor solicitări.

O aventură jenantă


Acest caz este penibil pentru Ursula von der Leyen. Pentru că ar putea avea un aer de deja-vu. Pe vremea când era ministrul german al apărării, „VDL” fusese în centrul unei controverse privind contractele de consultanță acordate de ministerul ei pentru o sumă de 200 de milioane de euro. La momentul respectiv, Curtea Federală de Conturi exprimase rezerve cu privire la condițiile de atribuire a acestui contract. Iar Comisia de anchetă creată în Bundestag pentru a analiza condițiile de atribuire a acestor contracte nu a reușit niciodată, în ciuda solicitărilor sale, să facă rost de mesajele text trimise de von der Leyen de pe telefonul său de la serviciu. Toate fuseseră șterse. Audiată la începutul lui 2020 în fața acestei comisii, „VDL” a explicat că datele au fost șterse după ce a returnat telefonul la minister, înainte de a pleca la Bruxelles.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, nu a fost foarte receptiv la acest subiect. „Regulile se aplică documentelor, indiferent de suportul lor, fizic sau electronic. Dar acest lucru nu înseamnă absolut că fiecare SMS sau WhatsApp care este trimis trebuie păstrat pentru că este necesar să vedem dacă este o centrală care este ca o centrală telefonică sau dacă este într-adevăr un document, a spus el, promițând că Comisia va răspunde mediatorului UE „în termenul care a fost stabilit”.

Rămâne de văzut dacă aceste mesaje text au fost păstrate de „VDL”. Din motive de confidențialitate, a existat întotdeauna o mare opacitate în jurul contractelor de achiziție de vaccinuri încheiate între UE și diferitele grupuri farmaceutice.

„Sper că președintele Comisiei nu a negociat anumite puncte prin SMS”, mărturisește o sursă din UE. Dacă da, probabil că aceste mesaje ar trebui făcute publice.

Sursa: Le Figaro

Alte stiri din Externe

Ultima oră