Israelul redeschide magazinele, bibliotecile și muzeele. Aproape 50% din populație a fost vaccinată

22 Feb 2021 | scris de Istvan Deak
Israelul redeschide magazinele, bibliotecile și muzeele. Aproape 50% din populație a fost vaccinată

Vaccinarea deschide calea spre viaţa normală în Israel. Cu aproape 50% din populaţie deja vaccinată, ţara începe să renunţe la o parte din restricţiile sanitare. Masca şi distanţarea fizică vor fi însă în continuare obligatorii.

Storurile magazinelor au fost trase încă din decembrie, când Israelul a impus carantina totală. Asta le-a permis autorităților să se concentreze pe campania de vaccinare națională, iar acum rezultatele încep să apară.

Numărul cazurilor de coronavirus și al deceselor provocate de această infecție a scăzut până la 95%.

În Israel se redeschid magazinele, bibliotecile și muzeele. La teatre, săli de sport sau cinematografe se va putea intra pe baza unui permis verde. Documentul este eliberat celor care au deja o săptămână de la rapel sau care au trecut prin boală.

În timp ce magazinele sunt deschise tuturor, accesul la locuri de agrement precum săli de sport şi teatre este limitat la vaccinaţi sau cei care s-au recuperat după boală cu o presupusă imunitate, aşa-numitul "Paşaport Verde" afişat într-o aplicaţie specială a Ministerului Sănătăţii.

Școlile rămân deocamdată închise, ceea ce a provocat revolta adolescenților, care nu au mai dat de un an prin sălile de curs.

Închise rămân și hotelurile, iar serviciile religioase vor fi ținute în cadru restrâns.

Cu 46% din cele 9 milioane de locuitori deja imunzați, autoritățile susțin că un al patrulea val de infectări este aproape imposibil.

La exact un an după primul caz de coronavirus înregistrat în Israel, relaxarea măsurilor anti-COVID-19 duminică face parte dintr-un plan al guvernului de a deschide economia mai larg luna viitoare, când prim-ministrul Benjamin Netanyahu se pregăteşte pentru realegere.

Epidemiologii sunt însă de altă părere și recomandă prudență cel puțin până când 70% din populația țării va fi vaccinată.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră