Internările și operațiile care nu sunt urgențe vor fi suspendate, pentru 30 de zile, în toate spitalele publice, a anunțat luni șeful DSU, Raed Arafat.
„Suntem nevoiți să emitem un ordin de 30 de zile care preve că, începând cu data emiterii acestuia, managerii spitalelor publice cu paturi dispun măsuri de suspendare a internărilor pentru operații și tratamente care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogranate”, a declarat Raed Arafat.
Măsura nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care au nevoie de controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni incologice sau care necesită proceduri de dializă.
Fiecare caz este analizat de medicul care tratează bolnavul respectiv și decide dacă operația sau tratamentul în spital se pot amâna sau nu.
El a mai anunţat că România va cere, în cursul zilei de marţi, activarea Mecanismului de Protecţie Civilă, pentru medicamentul Tocilizumab, la cererea Ministerului Sănătăţii. "Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare”, a spus, luni seară, Raed Arafat. El a precizat că avem cantităţi suficiente pentru 2-3 săptămâni, scrie News.ro.
”Activăm Mecanismul să vedem, în ţările care nu se confruntă cu un val serios în acest moment, dacă putem lua de la ei medicamentul în anumite cantităţi”, a mai declarat Arafat. Ministerul Sănătăţii va stabili în cursul zilei de marţi cantitatea necesară.
De asemenea, autorităţile iau în calcul posibilitatea de a solicIta oxigenatoare individuale pentru a facilita creşterea numărului de paturi cu oxigen în spitale.
În plus, Raed Arafat a explicat de ce autorităţile nu iau în calcul transportul pacienţilor cu coronavirus în străinătate, bolnavi în stare gravă care au nevoie de oxigen.
”Acest lucru poate fi realizat la distanţe limitate, cu spitale din vecinătate. Noi avem foarte mulţi pacienţi la care le găsim locuri. Astăzi erau la un moment dat 50 de pacienţi pentru care căutam locuri. Este imposibil să pui asemenea număr de pacienţi în avioane”, a explicat Arafat, precizând că pacienţii care trebuie deplasaţi cu oxigen nu pot fi urcaţi în avioane, existând risc de inceniu sau explozie.
Potrivit lui Raed Arafat, pacienţii intubaţi rareori suportă transportul şi, cel mult, pe distanţe scurte, nu patru – cinci ore.
”De transferat afară este o soluţie care poate fi discutată, dar nu poate să fie soluţia magică”, a mai explicat Arafat.
Acesta nu a exclus posibilitatea de a se solicta, la un moment dat, echipe din străinătate pentru România.