Implantul dentar este o rădăcină artificială fixată în osul maxilarului pentru a înlocui un dinte. Se va plasa în acel loc o coroană, o punte sau o proteză.
Odată implantul plasat, în jur se formează un canal. Implantul trebuie foarte corect fixat în os. Aşdar, de ce nu trebuie să fumaţi dacă aveţi un implant.
Cicatrizarea
Fumul are efecte negative asupra procesului de cicatrizare, întrucât nicotina aflată în sânge provoacă o îngustare a vaselor de sânge în zona plăgii. Aşadar, aportul de sânge şi de oxigen este mai mic, astfel încât coagularea sângelui este afectată.
Ţesutul conjunctiv
După câteva zile de la fixarea implantului începe faza de recuperare. Ţesutul conjunctiv se reface în jurul implantului şi al osului.
La fumători, celulele care compun acest ţesut sunt mai puţin active şi timpul de aşteptare între momentul fixării implantului şi cel al punerii coroanei, de exemplu, va fi cu siguranţă mai lung.
Infecţie
În timpul operaţiei, bacteriile pot pătrunde în plagă. În mod normal, ele sunt eliminate datorită celulelor care asigură imunitatea. Dar în cazul fumătorilor, activitatea celulelor sistemului imunitar este diminuată. Iar încetinirea debitului sanguin – întâlnită la fumători – măreşte riscul de infecţie.
Inflamare şi destructurarea osului
Adesea, fumătorii au placă dentară şi tartru, fenomen mai prezent la aceştia, comparativ cu nefumătorii. De aceea, fumătorii sunt mai predispuşi la boli gingivale (gingivite) şi la parodontită.
În jurul implantului se poate produce o pierdere de os. La fumătorii care deja suferă de parodontită riscul pierderii de os este de 3-4 ori mai mare.
De altfel, bolile gingivale sunt mai frecvente şi mai severe la fumători. De asemenea, la aceştia inclusiv tratamentele sunt mai puţin eficiente.
Eşec
La final, eşecul implantului este de 3-5 ori mai mare la fumători comparativ cu persoanele care nu au acest viciu. Studiile arată că a fuma creşte riscul pierderii implantului, mai ales dacă este slab calitativ.
Renunţaţi temporar?
În SUA, se recomandă renunţarea la fumat cu cel puţin una-două săptămâni înainte de intervenţie şi două luni după punerea implantului.
Totuşi, nu s-a demonstrat faptul că această reţetă măreşte şansele de reuşită a intervenţiei. Evident, soluţia este să renunţaţi definitiv la fumat!
Ţigara electronică
Dacă nu reuşiţi să renunţaţi la ţigară, luaţi în calcul ţigara electronică. Aceasta conţine mai puţin substanţe nocive şi nu provoacă constricţia vaselor de sânge.