Consecinţele sunt dramatice: fumătorii sunt expuşi riscului de infecţii şi inflamaţii, scrie site-ul metronews.fr.
Dar cel mai suprinzător este faptul că ţigarea electronică modifică un număr mai mare de gene comparativ cu ţigara normală. Concluziile acestui studiu au apărut, recent, în American Journal of Physiology.
Pentru a formula aceste avertismente, cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord au analizat datele a 13 nefumători, a 14 fumători de tutun şi 12 fumători de ţigară electronică. Ei au prelevat eşantioane de sânge şi urină cu scopul de a afla nivelul de nicotină. În paralel, toţi participanţii la studiu au ţinut un jurnal, în care precizau informaţii privind ţigările fumate. După trei săptămâni de studii, cercetătorii au făcut prelevări din căile nazale, asemănătoare celulelor pulmonare, cu scopul de a studia răspunsul imunitar al participanţilor la studiu.
358 de gene modificate
Inhalarea lichidelor din ţigara electronică generează modificări la nivelul genelor, ca şi ţigara tradiţională, susţine acest studiu. Mai precis, ţigara din tutun influenţează expresia a 53 de gene, considerate esenţiale pentru ca un om să aibă un sistem imun eficient în lupta contra bolilor, în timp ce ţigara electronică modifică 358 de gene, dintre care 53, care îi vizează în mod special pe fumători. Evident, modificarea acestor gene are consecinţe asupra secreţiei de proteine esenţiale bunei sănătăţi a celulelor.
Dar cercetătorii estimează că este încă prematur pentru a se pronunţa categoric asupra acestor rezultate. Totuşi, un lucru e sigur: ambele tipuri de ţigră sunt periculoase.