Gerul nu ucide virusurile, dimpotrivă, favorizează infecțiile virale și bacteriene

19 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Gerul nu ucide virusurile, dimpotrivă, favorizează infecțiile virale și bacteriene

Valul de ger repetat poate afecta starea de sănătate, mai expuse fiind persoanele în vârstă, suferinzii de boli cronice, nou-născuții, avertizează specialiștii. Frigul este un mare consumator de energie. Când temperatura aerului scade mult sub minus, cum se înregistrează în prezent, diferența dintre temperatura normală a corpului (37 de grade Celsius) este de ordinul a 40 de grade, el având nevoie de multă energie pentru a se încălzi. Chiar și atunci când o persoană are o stare de sănătate bună, aceasta nu poate supraviețui mult timp în ger, fiind posibile decese prin hipotermie. 
Contrar a ceea ce se crede, frigul nu omoară virusurile, ci favorizează transmiterea infecțiilor, avertizează medicii. Gripa și alte infecții virale sau bacteriene sunt mai frecvente iarna. 

Complicații

Persoanele vulnerabile sunt mai afectate de ger, ca de altfel și de caniculă. În perioadele cu temperaturi scăzute, aceste persoane sunt mai expuse riscului de infecții virale, care pot evolua cu complicații ce necesită spitalizarea, așa cum se întâmplă în unele cazuri de gripă. În cazul persoanelor suferinde de boli cardiovasculare sau respiratorii, infecțiile virale sunt picătura care umple paharul.   

Evident, în perioadele geroase, activitățile derulate în exterior ar trebui limitate, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile. 
În privința persoanelor sănătoase, acestea pot să facă activități fizice în exterior, având grijă să respire pe nas și nu pe gură, cum se întâmplă frecvent. Nasul permite încălzirea aerului, ceea ce este foarte important pentru persoanele sensibile la ger, cum sunt suferinzii de astm. Acestora li se recomandă să folosească bronhodilatatoare înainte de se lansa în activități fizice. 

Intoxicație cu monoxid de carbon

Printre riscurile legate de temperaturile scăzute se află și intoxicația cu monoxid de carbon, cauzate de aparatele de încălzire artizanale, defecte, nereglate, care pot provoca decesul. Simptomele în cazul de intoxicare cu monoxid de carbon, care este un gaz aproape nedectabil, sunt asemnătoare unei gastroenterite. Monoxidul de carbon se fixează în hemoglobină și ia locul oxigenului. Inima și creierul sunt private de aportul necesar de oxigen și tot organismul are de suferit. Tratamentul în cazurile grave constă în plasarea pacientului în camere hiperbare.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră