Poluarea aerului măreşte riscul de atac cerebral, cardiopatie, cancer şi astm

12 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Poluarea aerului măreşte riscul de atac cerebral, cardiopatie, cancer şi astm

Peste 80% din populaţia din zonele urbane, unde poluarea atmosferică este monitorizată, respiră un aer care nu respectă limitele de poluare fixate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Toate regiunile geografice sunt afectate, dar mai ales locuitorii din oraşele sărace. Potrivit ultimelor baze de date privitoare la calitatea aerului din mediul urban, 98% dintre oraşe cu peste 100.000 de locuitori din ţările cu venituri mici sau mediu nu respectă recomandările OMS legate de calitatea aerului. În ţările cu venituri mari, procentul la acest indicator ca coborât la 56%. 

Scăderea calităţii aerului din mediul urban măreşte riscul de accident vascular cerebral, cardiopatie, cancer pulmonar, boli respiratorii acute, în special astm. "Poluarea atmosferică este o cauză majoră de morbiditate şi mortalitate. Poluarea aerului ambiant, din cauza concentraţiilor crescute de particule mici şi particule fine, reprezintă principalul risc pentru sănătate. Acest tip de poluare  

provoacă peste 3 milioane de decese premature, în fiecare an, la nivel global. Poluarea atmosferică din mediul urban continuă într-un ritm alarmant, cu efecte devastatoare asupra sănătăţii omului, a declarat doctorul Maria Neira, director al departamentului pentru sănătate publică din cadrul OMS. Specialiştii OMS susţin că pe măsură ce se îmbunătăţeşte calitatea aerului, scade frecvenţa bolilor respiratorii şi cardiovasculare conexe. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră